ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση του καθεστώτος προστασίας των «Σαράφη» και «Κελέση» ζητούν στην Προανακριτική

Άρση του καθεστώτος προστασίας των «Σαράφη» και «Κελέση» ζητούν στην Προανακριτική
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μετά και την εξαφάνιση και της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία ακολούθησε την τακτική του πρώτου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», που επίσης δεν παρέστη στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην υπόθεση της Novartis, συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να αποφασίσει την άρση προστασίας των δύο μαρτύρων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, η αρμοδιότητα, όμως, της απόφασης για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων ανήκει στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρουν εισαγγελικοί κύκλοι, για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Πάντως, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, όπως και άλλα μέλη της, θεωρούν όλο αυτό που έγινε χάσιμο χρόνου, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να καλέσουν τους δύο μάρτυρες.

«Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είχαν λυθεί ήδη και να μην περιμένουμε αδίκως» είναι τα συμφραζόμενα μέλους της Προανακριτικής, ο οποίος εμφανίστηκε από την όλη τροπή της υπόθεσης εκνευρισμένος.

Άφαντοι οι μάρτυρες

Όπως δεν εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» το ίδιο έκανε και η «Αικατερίνη Κελέση», για αυτό ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, να εκδοθεί δηλαδή ένταλμα για βίαιη προσαγωγή, αλλά στη διεύθυνση που είχε δηλώσει η ίδια ήταν άφαντη.

Το ΚΚΕ αποχώρησε χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «φιάσκο», ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει με την πολιτική του στάση τους προστατευόμενους μάρτυρες. Όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον εαυτό του σε αυτή τη συζήτηση λέγοντας ψέματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εύχεται, όπως αναφέρει, «να μην είναι μπλεγμένος ο κ. Τσίπρας, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα και να ξέρετε το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης». Στην ουσία αυτό που υπονοεί είναι να μην αποκαλυφθεί από τις έρευνες που διενεργούνται η ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος για να «στηθεί» η υπόθεση του σκανδάλου, ώστε να κατασκευαστούν ένοχοι, όπως άλλωστε υποστηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδικός υπεύθυνος ο Μητσοτάκης

Στις κατηγορίες της κυβέρνησης απάντησε άμεσα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που αντέστρεψε τα πυρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς». καταλήγει ο κ Χαρίτσης.

Μπουγάς: Ένδειξη εγκλήματος η εξαφάνιση των μαρτύρων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, με δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας θα αποτύχουν.

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε» υποστήριξε.

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Προανακριτική, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθηκαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ