ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα για τη σύνδεση κοροναϊού και κλειστών δομών στα νησιά

Πολιτική θύελλα για τη σύνδεση κοροναϊού και κλειστών δομών στα νησιά
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μια αποστροφή του Στέλιου Πέτσα στο σημερινό briefing προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρηματολόγησε εκτενώς για τη χρησιμότητα των κλειστών κέντρων προσφύγων στα νησιά, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των νησιωτών. Ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Κοροναϊός και πρόσφυγες

Στην κατακλείδα της αναφοράς του, ο κ. Πέτσας συνέδεσε τη δημιουργία των κλειστών κέντρων με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, είπε: «Με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των κλειστών δομών, η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορονοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα».»

Οργισμένη απάντηση Χαρίτση

Στον Στέλιο Πέτσα απάντησε σε οργισμένο τόνο ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι «αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών».

Για το θέμα του κοροναϊού, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι:

«Η πανικόβλητη προσπάθεια τους να συνδέσουν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που τους έχει απομείνει προκειμένου να εφαρμόσουν το ανεδαφικό τους σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές.»

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στη Βουλή. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η δήλωση Πέτσα περί κινδύνου για τη δημόσια Υγεία από τους πρόσφυγες, αποσκοπεί στην κάλυψη της ανικανότητας και της αποτυχίας της στο Προσφυγικό. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να λειτουργήσει με στοιχειώδη ανθρωπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ