Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο Προσφυγικό
Το Προσφυγικό πρόβλημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε πολιτικό κόστος στην κατασκευή κλειστών κέντρων.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων σε Χίο και Μυτιλήνη, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν κάνει πίσω. «Η εκτίμηση που έχουμε από την Αστυνομία είναι ότι οι κινητοποιήσεις είναι περιορισμένης έκτασης» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε με νόημα πως οι αντιδράσεις δεν είναι όλες αυθόρμητες γιατί μερικοί είχαν πάνω τους ρουκέτες και βόμβες μολότοφ.
Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για ωμή βία: «Χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών. Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο» σημείωσε.
Η αντιπολίτευση θα κάνει «σημαία» της τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Αστυνομίας και των νησιωτών. Αντίθετα η κυβέρνηση επιστρατεύει θέματα όπως τον κοροναϊό για να επιχειρηματολογήσει ότι παρόμοια θέματα αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κλειστές δομές και όχι σε ανοικτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα».
Ειδικά για το θέμα αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης. Ο κ. Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πανικόβλητη προσπαθεί να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών […] που έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών».
Μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης
Με αφορμή τα βίαια επεισόδια στη Χίο και τη Μυτιλήνη φημολογείται ότι στο σύνολο της η αντιπολίτευση επιστρατεύει στελέχη, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ, το Μέρα25 και το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, διέψευσε την όποια σύμπραξη μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε δειλή.
ΚΙΝΑΛ: Όλοι είμαστε νησιώτες
Ωστόσο, μια φράση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ότι «σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες», αναζωπύρωσε τα σχετικά σενάρια. Στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει: «Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος "Νόμος και Τάξη" που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας, αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής».
Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει παράλληλα πως η κυβέρνηση προκαλεί τους νησιώτες με «την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε δήμους».
Χαρακτηρίζει απίθανη τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος των κατοίκων των νησιών. «Προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματά μας. Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.
ΚΚΕ: Να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής
Για απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας παράλληλα «να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών».
Πεδία μαχών Μυτιλήνη και Χίος
Τα επεισόδια, πέραν της Μυτιλήνης, πήραν έκταση και στη Χίο. Πετροπόλεμος, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και καπνογόνα. Ατμόσφαιρα που θύμιζε πόλεμο. Οι κάτοικοι του νησιού πολιορκούσαν το λιμάνι στο οποίο είχαν αποβιβαστεί διμοιρίες των ΜΑΤ. Ομάδες ατόμων επιχειρούσαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να βγουν από το λιμάνι. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα.
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Εξαιτίας των χημικών, ο δήμαρχος της Χίου έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, που βρέθηκε στο σημείο, ήρθε αντιμέτωπος με τα ΜΑΤ, καταγγέλλοντας ότι προπηλακίστηκε. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Στις διαμαρτυρίες μου και έχοντας δηλώσει την ιδιότητά μου αυτοί με απώθησαν βίαια με έσπρωξαν και μου έσπασαν τα γυαλιά. Με απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά με έδιωξαν από το σημείο. Με την κατάσταση αυτή εξωθούνται τα πράγματα στα άκρα».
Την ίδια ώρα που η ένταση βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στην πλατεία της Χίου κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Με συνθήματα υπέρ της αποσυμφόρησης του νησιού, διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τοπικού βουλευτή, Νότη Μηταράκη.
Και τουρκικές υπερπτήσεις
Ταυτόχρονα με όσα συμβαίνουν στα δύο νησιά του Αιγαίου, η Τουρκία που παρακολουθεί από πολύ στενά τα γεγονότα, πραγματοποίησε πέντε υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά. Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε αρχικά στα 25000 πόδια πάνω από Λειψούς και Αρκιούς. Λίγο μετά κατέβηκε στα 12.000 πόδια και προχώρησε σε νέα υπερπτήσηση πάνω από το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και τους Φούρνους. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 επιφυλακής της Μοίρας «Τίγρεις» που απογειώθηκαν από τη Σκύρο.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα εξακολουθεί να αναλαμβάνει δράση με πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τόνισα ότι η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση. Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες, υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».