ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στις αντιδράσεις – Αναζητά λύση στο θέμα των κλειστών δομών

Προσφυγικό: Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στις αντιδράσεις – Αναζητά λύση στο θέμα των κλειστών δομών
(AP Photo/Michael Varaklas)

Από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση στο προσφυγικό μετά από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε Χίο και Μυτιλήνη, με τα νησιά αυτά να μυρίζουν «μπαρούτι».

Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο σχέδιό της να προχωρήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στα νησιά θα περιοριστούν, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι:

«Θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση: Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές».

Προχωρώντας σε μια κίνηση αποσυμφόρησης της έντασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες το βράδυ μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το σήμερα το απόγευμα, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση.

Μετά από την κυκλοφορία ενός υβριστικού προς τον πρωθυπουργό βίντεο, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν:

«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Έτσι, η παρουσία του κ. Μουτζούρη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μάλλον αμφίβολη, ωστόσο αναμένεται να δώσουν το «παρών» και οι δήμαρχοι των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Στο εν λόγω βίντεο, ο κ. Μουτζούρης εμφανίζεται να μιλά στο κινητό του τηλέφωνο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, να δηλώνει πατριώτης και να χαρακτηρίζει τα ΜΑΤ που πήγαν στη Μυτιλήνη «στρατό κατοχής».

Μάλιστα, ακούγεται να λέει «να και αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός», συνοδεύοντας το σχόλιο αυτό με μια χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, η αντιπολίτευση της επιρρίπτει ευθύνες για το χάος που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγορεί για αυταρχισμό, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βάλει «πλάτη» στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την διαχείριση του προβλήματος:

«Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται».

Στην ίδια γραμμή και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά. Η “συμφωνία αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό».

Για ξεσηκωμό του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ.

Πετροπόλεμος, ΜΑΤ και χημικά

Για δεύτερη ημέρα χτες η ένταση «χτύπησε» κόκκινο στη Μυτιλήνη, με πετροπόλεμους και χημικά.

Τα ΜΑΤ ήταν παραταγμένα από τη μία πλευρά και από την άλλη ο κόσμος που αντιδρά στο κυβερνητικό σχέδιο.

Στη θέση Καράβα - Καβακλή, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο όπου θα κατασκευαστεί η κλειστή δομή για την οποία αντιδρούν οι κάτοικοι.

Συνολικά, 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν- εκ των οποίων οι δύο σοβαρά- και δέκα πολίτες.

Την ίδια ώρα, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και επιχειρήσεις της Μυτιλήνης κατέβασαν ρολά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση και στη Χίο, όπου κάτοικοι του νησιού εισέβαλαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ.

Το εξαγριωμένο πλήθος πέταξε από τις πόρτες και τα παράθυρα του ξενοδοχείου τις βαλίτσες και τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών.

Όταν εντόπισαν στην είσοδο έναν ακόμα άνδρα των ΜΑΤ, εκτός υπηρεσίας, του επιτέθηκαν με κλωτσιές, ενώ ο ίδιος ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σε δεύτερο ξενοδοχείο του νησιού.

Σύμφωνα με την αστυνομία οκτώ άνδρες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Την ίδια ώρα, εθνοφύλακες της Χίου συγκεντρώθηκαν στην Ταξιαρχία προκειμένου να επιστρέψουν τον οπλισμό τους.

Ωστόσο, από παρέμβαση του ταξίαρχου δεν παρέδωσαν τον οπλισμό τους, δίνοντας ωστόσο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ