ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Αποσύρονται κάποιες από τις δυνάμεις των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

Πέτσας: Αποσύρονται κάποιες από τις δυνάμεις των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, o κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα υπάρξει μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησία και πως την Πέμπτη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και οι δήμαρχοι των τριών νησιών όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο».

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής.

Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα.

Τότε, και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο.

Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα «Άτλας», απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Οι πολίτες φαίνεται πως ήταν εξοπλισμένοι με διάφορα όπλα, μεταξύ των οποίων και αυτοσχέδιο ρόπαλο με καρφιά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύει το CNN Greece.

87373171 150131366051104 2648794674625511424 n

Νωρίτερα, κάτοικοι εισέβαλλαν σε ξενοδοχείο που διαμένουν αστυνομικοί των ΜΑΤ την ώρα που εκείνοι έλειπαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκαν στα δωμάτιά τους πέταξαν τα πράγματα τους στο προαύλιο του ξενοδοχείου και έβαλαν φωτιά.

Για το περιστατικό έγιναν δύο συλλήψεις ενώ αναζητείται ακόμη ένας 54χρονος, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Αστυνομικοί Αθήνας: Απαιτούμε να γυρίσουν άμεσα πίσω από τα νησιά οι συνάδελφοί μας

Στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετέβη νωρίτερα το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ), από κοινού με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), για να διαμαρτυρηθεί «έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων μας από τους κατοίκους των νησιών».

Η ΕΑΣΥΑ δηλώνει πως απαιτεί να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις που ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, για να συνοδεύσουν τα μηχανήματα κατασκευής των νέων κλειστών δομών.

Αντιπροσωπεία των ΠΟΑΣΥ και ΕΑΣΥΑ θα μεταβεί τα ξημερώματα σε Χίο και Μυτιλήνη, «προκειμένου να απαιτήσουν την επιστροφή των συναδέλφων πίσω... Δεν θα φύγουμε μέχρι τούτο να γίνει πράξη...» τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Πυροβολισμός κατά αστυνομικού και τραυματίες

Παράλληλα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από σκάγια στα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νησιωτών που αντιδρούν στην κατασκευή κλειστών κέντρων προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί -δυο εκ των οποίων σοβαρά- κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Καράβας στη Μυτιλήνη, την περιοχή που έχει επιταχθεί από την κυβέρνηση για την κατασκευή της νέας δομής προσφύγων.

Δείτε τη φωτογραφία - ντοκουμέντο:

87424517 2586938151584654 237986233815400448 n

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 10 κάτοικοι.

Στην περιοχή της Καράβας ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στο δρόμο μετά από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ.

Η μεγάλη πορεία πολιτών και φορέων ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ