ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος - Μηταράκης: Δύσκολη η κατάσταση, η απάντηση της Ελλάδας είναι καλά οργανωμένη

Έβρος - Μηταράκης: Δύσκολη η κατάσταση, η απάντηση της Ελλάδας είναι καλά οργανωμένη
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο και τα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, τόνισε πως η απάντηση της Ελλάδας είναι καλά οργανωμένη.

Τα μέτρα φύλαξης έχουν ενισχυθεί είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι έχουν αποτραπεί χιλιάδες προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα και προσέθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση αρχικά και στην συνέχεια η συνολική αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα, υπογραμμίζοντας πως δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές φιλοξενίας, είπε ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές. Εκτίμησε ότι αυτό θα δώσει ασφάλεια στους κατοίκους, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα νησιά. Παράλληλα, τόνισε στα κλειστά κέντρα θα ξέρουμε ποιοι είναι, ενώ σημείωσε ότι αυτή την στιγμή στην «ζούγκλα» της Μόριας υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να απελαθούν.

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος, αποκάλυψε ότι στα νησιά η μέση παραμονή θα είναι οι τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα, όπως είπε, όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι δύο μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι έξι μήνες. Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν και ως κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης.

Αφού είπε ότι κατάλαβε το κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέα τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά.

«Θέλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές δομές που είναι επικίνδυνες. Οι δομές θα είναι συγκεκριμένου μεγέθους, κάτι που δεν πιστεύουν οι νησιώτες», είπε, ακόμη ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Σέβομαι κάθε εκλεγμένο αιρετό ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια και εμπιστοσύνη» και τόνισε ότι «ζητάμε διαρκώς την άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης για προτάσεις για το που θα γίνουν τα κλειστά κέντρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ