ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορίσοφ: Ο Ερντογάν δεν δέχτηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη

Μπορίσοφ: Ο Ερντογάν δεν δέχτηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη
Presidential Press Service via AP, Pool

Απρόθυμος να καθίσει στο ίδιο διαπραγματευτικό τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως υποστήριξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, όπως αναφέρει το Euroactiv, απέτυχε στην αποστολή του στην Άγκυρα, η οποία είχε στόχο να φέρει την Ελλάδα, την Τουρκία και τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια σύνοδο στη Σόφια προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Κέρδισε ωστόσο διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα τιμήσει τη δέσμευσή της να μην επιτρέψει την άσκηση μεταναστευτικής πίεσης στη Βουλγαρία.

Πράγματι, ενώ η Τουρκία στέλνει λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας ασφυξία στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η κατάσταση στα βουλγαρικά σύνορα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, παραμένει ήρεμη, σχολιάζει το Euroactiv.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από δείπνο εργασίας με τον Ερντογάν, ο Μπορίσοφ παραδέχτηκε ότι ο φιλοξενούμενός του δεν θέλησε να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε μετανάστες να περάσουν στο έδαφός της και για να πετύχει τις παράνομες διελεύσεις χρησιμοποιεί δακρυγόνα και χειροβομβίδες.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τους πρόσφυγες, κρατώντας κλειστά τα σύνορά της.

«Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τη χώρα μας στην ελεύθερη βούλησή της», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Ο Μπορίσοφ παραδέχτηκε ότι το σχέδιό του να οργανώσει μια διπλωματική συνάντηση απέτυχε, υπονοώντας ότι η αιτία είναι η αστυνομική βία στα ελληνικά σύνορα.

«Προσπάθησα να οργανώσω μια τριμερή συνάντηση μεγαλύτερης κλίμακας» είπε και πρόσθεσε «έπειτα όμως λάβαμε πληροφόρηση για νεκρούς στρατιώτες. Κάποιοι από τους συναδέλφους μου δεν δίστασαν να αναρτήσουν τις απόψεις τους στο ίντερνετ», είπε, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ