ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα - «Μπλόκο» σε 26.532 άτομα που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα

Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα - «Μπλόκο» σε 26.532 άτομα που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα
AP Photo

Αποστολή CNN Greece σε Έβρο και Μυτιλήνη – Σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις υπήρξαν την Τρίτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου πραγματοποίησε αυτοψία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς απέναντι στην «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορά της από στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «επίσημο διακινητή» . Παράλληλα, υπογράμμισε πως η «Ελλάδα δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς» και τόνισε πως η παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους.

Οι επικεφαλής της Ε.Ε. (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- πρόεδρος Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ - πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι - πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είδαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις Καστανιές Έβρου, στα «ευρωπαϊκά σύνορα», όπως χαρακτηριστικά είπαν, ενώ ανακοινώθηκε και η ενίσχυση της Ελλάδας με 700 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από το Σάββατο έχει αποτραπεί η είσοδος σε περισσότερα από 26.000 άτομα - συγκεκριμένα 26.532 – ενώ έχουν συλληφθεί 218 άτομα. Οι κάτοικοι του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και όπως φάνηκε στο οδοιπορικό του CNN Greece στο ΔΕΛΤΑ βοηθούν τον στρατό στις προσπάθειες αποτροπής των παράνομων εισόδων.

Εξελίξεις, όμως, υπήρξαν και στη Μυτιλήνη, όπου συνέχισαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Το απόγευμα σημειώθηκαν νέες σκηνές έντασης με μία ομάδα περίπου 100 -150 προσφύγων και μεταναστών, που είχαν κατέβει από τη Μόρια, να φωνάζει συνθήματα ενάντια στην επιστροφή τους στον καταυλισμό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ κατόρθωσαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν λάβει γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τα οποία ήταν, προφανώς, ψεύτικα. Σε αυτά, αναφερόταν ότι μπορούν να κατέβουν στο λιμάνι και να φύγουν με πλοία της γραμμής στην ενδοχώρα.

Στο νησί αναμένεται να φτάσει (μεταξύ 3 και 6 το πρωί) αρματαγωγό, το οποίο θα παραλάβει τους νεοεισερχόμενους και θα τους μεταφέρει σε άγνωστο, μέχρι στιγμής, σημείο.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις όπως κατεγράφησαν από το live blog του CNN Greece.