ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την άσκηση βέτο σε όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, ζητά το ΜέΡΑ25 από την κυβέρνηση, προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«H EE επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσει να νίπτει τας χείρας της στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε», τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη των κοινοτικών αξιωματούχων, σήμερα, στον Έβρο.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο «σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, μέχρι να υποχρεωθούν στη ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, 100 συνοριοφύλακες και 700 εκατομμύρια ευρώ είναι το αντίτιμο για να συνεχίσει η Ελλάδα να εξασκεί το ρόλο του συνοριοφύλακα της ΕΕ.

«Ή αλλιώς, "aspida" όπως μας αποκάλεσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν που εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με τις ψήφους του Όρμπαν και λοιπών ακροδεξιών ευρωπαϊκών δυνάμεων».

Το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι «η αποσταθεροποιητική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πρακτική του Ερντογάν που οι ίδιοι ενθαρρύνουν, δημιούργησαν τα κύματα προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και παγιδεύονται στον Έβρο».

«Η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, που οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, υπέγραψαν και τηρούν πειθήνια, επέτρεψε στον Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το δράμα των προσφύγων», προσθέτει.

Αναφορικά με την στάση του πρωθυπουργού, το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει ότι «ο υπάκουος κ. Μητσοτάκης, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί για λογαριασμό του το προσφυγικό, υιοθετώντας τη ρητορεία του κ. Σαλβίνι περί «ασύμμετρης απειλής» και «εισβολής».

«Με το αφήγημα της "έκτακτης ανάγκης" προσπαθεί να δικαιολογήσει την προεξοφλημένη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και με απρόβλεπτες ή και ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Ως προς την στάση του κόμματος, το ΜέΡΑ25 «αρνείται το κατασκευασμένο, επίπλαστο και εθνικά επικίνδυνο δίλημμα «κλειστά ή ανοιχτά σύνορα». Προτάσσει «την ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση των συνόρων μας, βάσει των διεθνών κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Αρνούμαστε να γίνει η χώρα μας ο χωροφύλακας των απελπισμένων. Απαιτείται η ενεργοποίηση ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία στα σημεία εισόδου, ώστε με τη δική τους καθοριστική συμβολή να παρασχεθεί άσυλο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη».

Η μόνη πολιτική που υπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας μας - αλλά και τα απαράβατα δικαιώματα των προσφύγων - είναι η επιτακτική πίεση, με όλα τα μέσα, για την αναλογική κατανομή των προσφύγων/μεταναστών στην ΕΕ, καταλήγει το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ