ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες, είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε επίσης να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ. Επίσης, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

-Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

-Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

-Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα

Στην Ηλεία εντοπίστηκε το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα -η σύζυγος του ένατου ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη του ζευγαριού, που επίσης υποβλήθηκε σε εξετάσεις, βγήκε αρνητική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται.

Η γυναίκα μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Εξετάζονται οι επαφές του 66χρονου ταξιδιώτη από την Ηλεία

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την ιχνηλάτηση των επαφών του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, με στόχο να εξετάσουν σε πρώτη φάση τους συνταξιδιώτες του και στη συνέχεια όλα τα άτομα που τον συνάντησαν μετά από το ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε καραντίνα είναι και μέλη του προσωπικού νοσοκομείων -σε Αμαλιάδα και Πάτρα- που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή πριν επιβεβαιωθεί ότι νοσεί από τον ιό.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε πως ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός είναι θετικός στον ιό έχει σημάνει συναγερμός στην Ηλεία, ενώ υπάρχει και ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του 66χρονου, καθώς νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Ο άνδρας, που είχε πάει εκδρομή στο εξωτερικό, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα την Κυριακή και αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Στη συνέχεια, παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Σε ετοιμότητα η οφθαλμολογική κλινική του Ρίο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες) ετοιμάζεται για να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά.

Δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Όσον αφορά στις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο ο «Άγιος Ανδρέας» και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας αντί για το Ρίο.

Έκτακτα μέτρα

Το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Όπως αποφασίστηκε, κλείνουν δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων ενώ αναστέλλονται και όλες οι μαζικές συναθροίσεις όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους για δύο ημέρες.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογοίας, Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε:

«Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε, μάλιστα, την ανάγκη λήψης βασικών μέτρων προστασίας από όλους.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ