ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Πρόσληψη 7.000 γιατρών και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ ζητά το ΜέΡΑ25

Κορωνοϊός: Πρόσληψη 7.000 γιατρών και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ ζητά το ΜέΡΑ25
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την άμεση πρόσληψη 7000 ιατρών και νοσοκόμων στο ΕΣΥ, την επίταξη και το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα χωρίς διακρίσεις παράλληλα με το άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο, ζητά από την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορωνοϊό εφαρμόσιμο σε όλη την Ελλάδα σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου», αναφέρει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του για την πανδημία και προσθέτει ότι «προς το παρόν η πολιτεία λειτουργεί συμβουλευτικά».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, κάθε σοβαρό σχέδιο προβλέπει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Είναι γνωστό, σημειώνει, ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι αποδεκατισμένο και οι υποδομές τραγικά ανεπαρκείς, καθώς από το 2010 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τεράστια περιστολή δαπανών στη Δημόσια Υγεία με αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και υλικά.

Άποψη του ΜέΡΑ25 είναι ότι απαιτείται άμεση πρόσληψη 7000 ιατρών και νοσοκόμων στο ΕΣΥ με δημοσιονομικό κόστος 220 εκατομμύρια ευρώ, 100 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, 200 εκατομμύρια ευρώ, για δομικές υποδομές στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με συνολικό κόστος δαπάνης για την υγεία 520 εκατ. ευρώ άμεσα.

Επίσης το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι αυτή την στιγμή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεπαρκείς και προσθέτει ότι «φυσικά δεν θέλουμε να φτάσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουν τώρα οι Ιταλοί, δηλαδή να κάνουμε επιλογή ποιοι ασθενείς, που έχουν ανάγκη, θα μπουν σε αναπνευστήρα και ποιοι όχι».

«Η άμεση ενέργεια του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι η επίταξη και άνοιγμα όλων των ΜΕΘ του Ιδιωτικού Τομέα χωρίς διακρίσεις παράλληλα με το άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα».

Επίσης προτείνει , με εντολή του υπουργείου Υγείας οι ιδιωτικές μονάδες (Νοσοκομεία και Κλινικές) να ανοίξουν και να εξετάζουν όλα τα ύποπτα περιστατικά που παραπέμπουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ζητά η εξέταση για τον κορωνοϊό θα πρέπει να είναι δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα και να γίνεται άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ