ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, άμεση επιστροφή φόρων από την φορολογική διοίκηση, αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2021, αλλά και πληρωμή μόνον του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας για τις παρεμβάσεις κατά του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα υπάρξει άμεσα αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Όπως ξεκαθάρισε, τα μέτρα αυτά είναι οριζόντια και αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα αποσαφηνιστούν από το υπουργείο τις επόμενες ημέρες. Η αναστολή φόρων και εισφορών θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ανοικτές ή όχι. Αρχικά θα αφορά στον μήνα Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους, οι οφειλές για το ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός απαραίτητη προϋπόθεση για την αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ως άλλη παρέμβαση στήριξης τη χρηματοδότηση των εταιρειών που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Όπως αποσαφήνισε το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικό κόστος. Και για αυτή την ενέργεια επιλέξιμες θα είναι οι εταιρείες που δεν θα κάνουν απολύσεις. Στο σημείο αυτό αποσαφήνισε πως θα διατεθούν και 1,8 δισ. ευρώ μέσω Κοινοτικών πόρων και πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για προγράμματα στήριξης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα λάβουν στις αρχές Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 εργαζόμενους και θα κοστίσει 400 εκατ. ευρώ. Για τους ίδιους εργαζομένους είπε πως θα ανασταλεί η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε και πως για τους αυτοαπασχολούμενους των κλάδων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού θα αναβληθούν για τέσσερις μήνες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρέμβαση που αφορά στο βάρος των ενοικίων που καλούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Όπως απεκάλυψε, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα τους προβλέπεται ότι θα καταβάλουν μόνο το 60% του μισθώματος τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους των επιθεωρήσεων αυτών. Σε αντάλλαγμα, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως λόγω της καθυστέρησης στην εκτίμηση των νέων αντικειμενικών αξιών ο EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχει δοθεί εντολή στην ΑΑΔΕ να προχωρεί στην επιστροφή φόρων που χρωστάει η φορολογική διοίκηση ακόμη και για αμφισβητούμενες υποθέσεις, αρκεί τα ποσά να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η φορολογική διοίκηση έχει επιστρέψει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από τέτοιες οφειλές.

Ο υπουργός είπε πως σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αποφασισθεί να διευκολυνθούν οι εξ αποστάσεως συναλλαγές των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι τράπεζες ανακοίνωσαν την αναστολής πληρωμής χρεολυσίων των ενήμερων εταιρικών πελατών τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση έχει ζητήσει το μέτρο να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα.

Δέσμη έξι εργαλείων από τον Γεωργιάδη

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε:

«Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα
θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Βρούτσης: Απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένων

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προχώρησε σε ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και αυτών που κλείνουν και αυτών που παραμένουν ανοιχτές» τόνισε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ