ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρίτσας: Λειτουργικά μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι τα hotspots

Δρίτσας: Λειτουργικά μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι τα hotspots
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hotspots στα νησιά του Αιγαίου, εκτιμά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία τους “εθνική υπόθεση” . Προβληματισμό εξέφρασε για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

“Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots (κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων) στα νησιά του Αιγαίου και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, στην Αθήνα, και στη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε ο υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Δρίτσας απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων.

“Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός”, ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας ότι “εάν Ευρώπη πιστεύει πως μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση για τη διαχείριση του προβλήματος, τότε κάνει μεγάλο λάθος”.

“Ας εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να νικήσει η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη απέναντι στη ρατσιστική και ξενοφοβική Ευρώπη” πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι “η ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου είναι ένα αγαθό που πρωτίστως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και με συνεργασία όλων των χωρών”.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ