ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τσακαλώτος: Περνούν μνημόνιο στα εργασιακά που ούτε ο Τόμσεν δεν ονειρεύτηκε

Κορωνοϊός - Τσακαλώτος: Περνούν μνημόνιο στα εργασιακά που ούτε ο Τόμσεν δεν ονειρεύτηκε
INTIME NEWS

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πεδίο της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων ασκεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντάς της ότι «έχει αποφασίσει να κάνει την κρίση ευκαιρία», για να επαναφέρει τις πολιτικές τού 2010-2014.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος στο «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση περνάει στα εργασιακά μνημόνιο «που ούτε ο Τόμσεν δεν ονειρεύτηκε» και ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν ένα κύμα επαναδιαπραγμάτευσης των μισθών προς τα κάτω.

«Την επόμενη ημέρα που οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, όσοι και όσες γυρίσουν, θα βρεθούν με το δίλημμα “μείωση αποδοχών τώρα ή εκ περιτροπής εργασία”», σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι η «κυβερνητική ατολμία στη λήψη μέτρων» στην οικονομία θα διαψεύσει τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που «αφήνει να εννοηθεί ότι η ανάκαμψη την επόμενη μέρα θα είναι γρήγορη».

Το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί ανάκληση απολύσεων, πλήρη καταβολή μισθών, επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα και οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε ενεργητικές πολιτικές επειδή υπάρχει το «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει ακόμα για τον νεοφιλελευθερισμό στην εποχή του κορωνοϊού, την αναγνώριση από όλο και περισσότερους της αναγκαιότητας των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος («Ακόμη και ο Στέφανος Μάνος λύγισε...» αναφέρει με νόημα), αλλά και τις ανατροπές που φέρνει η πανδημία στην κοινωνία και την Αριστερά αναδεικνύοντας το ριζοσπαστικό της στοιχείο και δηλώνει ότι ο ιστορικός χρόνος «δεν επιτρέπει τις επαναλήψεις πολιτικών και ιδεολογιών που απέτυχαν ή είναι πλέον παρωχημένες».

«Δεν γίνεται να επιστρέψουμε σε κεντρώες λύσεις», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ