ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και 12 χωρών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας του κράτους Δικαίου

Κορωνοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και 12 χωρών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας του κράτους Δικαίου
PIXABAY

Για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους Δικαίου και για την ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι διατάξεις που αφορούν στην εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. αναφέρονται 13 χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Τη δήλωση υπογράφουν Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία και αναφέρει πως «σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων».

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των 13 χωρών της ΕΕ.

«Συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο», καταλήγει η κοινή δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ