ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Χρειάζεται πολιτική, οργανωμένο κράτος και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας

Γεννηματά: Χρειάζεται πολιτική, οργανωμένο κράτος και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για πόλεμο σε τρία μέτωπα, αυτό της συγκράτησης διασποράς του ιού, εκείνο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να επιμείνει στην έκδοση του ευρω-ομόλογου.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρατήσει μέχρι τέλους τη σημαία της πρωτοβουλίας των «9» της ΕΕ. για την έκδοση «κορωνο-ομόλογου».

«Δυστυχώς η Ευρώπη και σε αυτή την κρίση δεν έδειξε αντανακλαστικά», είπε και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η ΕΕ νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών.

«Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε κρίση χρέους, σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων», είπε, επαινώντας την πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών από το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό κόμμα.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι χρειάζεται οργανωμένο κράτος και ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας και χαρακτήρισε την πρόταση Μόσιαλου για αγορά της πατέντας του τεστ από τις κυβερνήσεις κομβική.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων, είπε πως είναι μεν σωστά, αλλά ανεπαρκή και σημείωσε:

«Υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ».

Κάλεσε ακόμη, την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής, εντάσσοντας όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ