ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση 4% - Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ

Σταϊκούρας: Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση 4% - Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Την εκτίμηση πως η υγειονομική κρίση θα προκαλέσει ύφεση στην ελληνική οικονομία κοντά στο 4% έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από αυτή την εβδομάδα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, τόνισε πως μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, καθώς και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων.

«Με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%... Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επαναλήψεις του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, τόνισε πως λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι.

«Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο... Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης».

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως υπάρχει και μια σειρά από άλλα πολεμοφόδια, που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθηθεί επεκτατική πολιτική.

«Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ