ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Μπλόκα σε διόδια, λιμάνια και σταθμούς εν όψει του Πάσχα

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Μπλόκα σε διόδια, λιμάνια και σταθμούς εν όψει του Πάσχα
ΙΝΤΙΜΕ

Ενδελεχείς ελέγχους στους σταθμούς διοδίων από την Τροχαία σε εικοσιτετράωρη βάση σε όλη την επικράτεια αλλά και στα λιμάνια από το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό να αποτραπεί η μαζική φυγή ανθρώπων προς την επαρχία και τα νησιά αντίστοιχα εν όψει του Πάσχα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και πρόσθεσε: «Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε τσουχτερά πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν να κινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

«Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν έχουμε κρύψει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο στόχο ιδίως τις μέρες του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε κοινωνία, σε κάθε δομή, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν πέρα από το νόμο. Ολοι πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν υπάρχουν εκπτώσεις για κανένα».

Ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς των μετακινήσεων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως «όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων».

«Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Κορωνοϊός: 83 νεκροί και 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα - 1.884 συνολικά

Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στον εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας.

Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ