ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τσίπρας: Γιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα

Κορωνοϊός - Τσίπρας: Γιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα
INTIME NEWS

Την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού και να διορθωθούν άμεσα παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπογράμμισε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε, για να διορθωθούν» και πρόσθεσε πως «είναι θεωρεί αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ στις δύσκολες μέρες των μνημονίων και τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί για μειώσεις είχαμε 19.500 προσλήψεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ας ήμασταν σε περίοδο μνημονίων. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι «η μεγάλη αδυναμία είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο συρρικνώθηκε για πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, άρα ξεκινάμε από μια μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά αμέσως»

Σημείωσε όμως ότι πρέπει να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε, όπως είπε, να το ισορροπήσει και δεν είχε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι λίγες οι 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όπως είπε, «το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δε αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία.

Σχολίασε πως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα».

«Στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε»

Σε ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και συγκεκριμένα για την κριτική που ασκεί ο Παύλος Πολάκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο Παύλος ο Πολάκης ήταν αυτός που από την πρώτη μέρα βρέθηκε δύο φορές στο υπουργείο για να συναντήσει τον Β. Κικίλια για να του δείξει τους τρόπους που θα αυξηθούν οι κλίνες για να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση στην πανδημία.»

«Δεν πιστεύω ότι η στάση της αντιπολίτευσης μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής. Στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε», είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

«Αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης, θα υποστεί μεγάλο κόστος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Για το μαξιλάρι ρευστότητας, την ύφεση και το ελληνικό χρέος

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τα 37 δισ. ευρώ που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης. 16,5 δισ. ευρώ περίπου είναι κλειδωμένα για το χρέος. Συνολικά διαθέσιμη ποσότητα είναι 50 δισ. ευρώ. Είναι άλλο πράγμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων το θέμα είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Αυτό που προτείνουμε έχει διαφορά στην ποσότητα και την ποιότητα. Εμείς λέμε 14 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση. Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο».

«Το κόστος για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και των ελευθερων επαγγελματιών και να καλυφθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι 2,7 δισ. ευρώ κάθε μήνα συν το δώρο του Πάσχα 1,8 δισ. ευρώ μπορούμε να φύγουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αν δεν καλυφθούν αυτά τώρα σε 6 μήνες δεν θα αρκούν τα χρήματα και τα πράγματα θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία ο στόχος είναι να έχουμε τις μικρότερες ανάγκες. Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 50 δισ. ευρώ Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα 26 δισ. ευρώ και μιλάμε για 14 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα γιατί Υπάρχει η δυνατότητα γιατί εμείς σε σχέση με άλλες χώρες δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Να φροντίσουμε με μια γενναία χρηματοδότηση να μην αυξηθεί το χρέος μας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ