ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απεντάσσει έργα από το ΕΣΠΑ με πρόσχημα τον κορωνοϊό

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απεντάσσει έργα από το ΕΣΠΑ με πρόσχημα τον κορωνοϊό
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

Σε κίνδυνο θέτει η κυβέρνηση έργα ζωτικής σημασίας για δήμους, περιφέρειες και πολίτες, απεντάσσοντας ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Στην καταγγελία αυτή προβαίνουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνουν λόγο για χειραγώγηση πόρων 8 δις ευρώ με στόχο να ξαναμοιραστεί με διαδικασίες εξπρές κατά το δοκούν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως έναν χρόνο πριν την λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2013-2020) και 4 χρόνια πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας (2023) η κυβέρνηση ουσιαστικά απεντάσσει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, τα οποία η ίδια προσδιορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΣ στο ύψος των 8 δις ευρώ περίπου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν.

«Ακόμα και αν η αντιμετώπιση της πανδημίας πρόσθεσε ανάγκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, του συστήματος υγείας κλπ, δεν μειώθηκαν οι ανάγκες της χώρας σε δράσεις, έργα και υποδομές», υποστηρίζουν και καλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντήσει -μεταξύ άλλων:

- Με βάση ποιον προγραμματισμό, ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες προβαίνει στην απένταξη ήδη εντεταγμένων έργων που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και στην ένταξη των νέων.

Παράλληλα, ζητούν μεταξύ άλλων να προσκομίσει:

- τα έγγραφα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, που να αναφέρεται σε ποια φάση βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, π.χ. ημερομηνία δημοπράτησης, αξιολόγηση προσφορών, προσυμβατικός έλεγχος, έγκριση τευχών δημοπράτησης, κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ