ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Δεν χρειάζονταν τα ΚΕΚ για να ενισχυθούν οι επιστήμονες

Αχτσιόγλου: Δεν  χρειάζονταν τα ΚΕΚ για να ενισχυθούν οι επιστήμονες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ψηλά το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το οποίο στο διαδίκτυο έχει πάρει τη χιουμοριστική ονομασία #Σκοιλ_Ελικικου, λόγω των λαθών που υπήρχαν στα σχετικά προγράμματα.

Η Έφη Αχτσιόγλου έγραψε σήμερα ότι δεν χρειαζόταν η μεσολάβηση των ΚΕΚ για να δοθούν τα χρήματα στους επιστήμονες. Η ανάρτηση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Επομένως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης.

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της.»

Για την απόφαση του ΣτΕ

Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε όμως και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μιλώντας στον Real και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Αχτσιόγλου είπε:

«Για τα δημοσιεύματα σχετικά με κρίση του ΣτΕ ως προς τα αναδρομικά των συνταξιούχων τόνισε ότι «πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις περικοπές συντάξεων επί υπουργίας Βρούτση» και αν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για αναδρομικά 11 μηνών -από την πιλοτική απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016- «η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι τα αναδρομικά αυτά πρέπει να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ή όχι, αυτό πρέπει να ληφθεί ως πολιτική απόφαση. Πρέπει να πληρωθούν σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς διακρίσεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ