ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Τηλεδιασκέψεις Ξανθού με δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου για την πανδημία

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Τηλεδιασκέψεις Ξανθού με δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου για την πανδημία
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου είχε την Τρίτη ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, για να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ρεθύμνου αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως στο εισόδημα και της απασχόληση των δημοτών τους, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή των περιοχών τους αλλά και στο διαφαινόμενο σοβαρό πλήγμα στη φετινή τουριστική περίοδο. Ενημέρωσαν για την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δημοτικές υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Εξέφρασαν όμως και την ανησυχία τους για τη δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν με μειωμένους πόρους στις νέες ανάγκες στήριξης των τοπικών κοινωνιών (καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», κλπ). Για να μην καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισαν, απαιτείται γενναιόδωρη έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων και η χωρίς προβλήματα συνέχιση των έργων υποδομής που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (νυν «Αντώνης Τρίτσης»).

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέθεσε 70+1 προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ενεργού ζήτησης, για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση. Αλλά και να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των πολιτών με συνεργασία των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επίσης χρειάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και των κοινωνικών δομών, καθώς και ανανέωση για δύο έτη όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν αυτή την περίοδο.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος και ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ