ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H απάντηση του Γιάννη Βρούτση μέσω του CNN Greece για την κατάργηση της τηλεκατάρτισης

H απάντηση του Γιάννη Βρούτση μέσω του CNN Greece για την κατάργηση της τηλεκατάρτισης
ΙΝΤΙΜΕ

«Η οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων θα συνεχιστεί, αλλά καταργείται η τηλεκατάρτιση», δήλωσε στο CNN Greece, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, όλοι οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις. Αναφορικά με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης ο κ. Βρούτσης ανέφερε στο CNN Greece πως δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για την ποιοτική τους αξιολόγηση και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα της ποιότητας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

«Τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, και τα χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ανοίξουμε παλαιούς φακέλους που αφορούν αυτά τα προγράμματα», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού και όταν διαπιστώνει πως χρειάζονται βελτιώσεις παρεμβαίνει άμεσα, όπως συνέβη και με το επίδομα των 800 ευρώ, του οποίου οι δικαιούχοι έχουν διευρυνθεί σημαντικά με νέες υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας στόχος του προγράμματος ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο το περιεχόμενο σε πολλά σημεία του δεν ανταποκρινόταν σε αυτόν τον στόχο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης.

Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται.

Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ