ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων

Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων
Pixabay

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει την τηλεκατάρτιση μέσω voucher για τους πληττόμενους επιστημονικούς κλάδους από τον κορωνοϊό.

Για «μια αστοχία που διορθώθηκε» έκαναν λόγο την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές, που απαντώντας στην αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων» και τόνιζαν ότι «ο έλεγχος θα έχει χρονικό βάθος και θα αφορά και στα οικονομικά στοιχεία προγραμμάτων προηγούμενων ετών καθώς υπήρχαν και στο παρελθόν φανερές αδυναμίες».

Στις κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, απάντησαν το βράδυ της Τετάρτης κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατανοούμε την αμηχανία των "πηγών" του Μεγάρου Μαξίμου για το φιάσκο. Αφού μαζεύουν κακήν κακώς το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης, πρέπει κάπως να δικαιολογήσουν ότι κρατάνε κανονικά στη θέση του τον κ. Βρούτση που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

«Λογικό λοιπόν να τους φταίει τώρα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Αχτσιόγλου, που εδώ και δύο εβδομάδες αποκαλύπτει κάθημερινα πτυχες το σκανδαλώδους φιάσκου για τους επιστήμονες. Λογικο γιατί τους χάλασε τη δουλειά», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Βρούτσης στο CNN Greece: Όλοι οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ

«Η οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων θα συνεχιστεί, αλλά καταργείται η τηλεκατάρτιση», δήλωσε στο CNN Greece, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, όλοι οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις. Αναφορικά με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης ο κ. Βρούτσης ανέφερε στο CNN Greece πως δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για την ποιοτική τους αξιολόγηση και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα της ποιότητας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

«Τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, και τα χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ανοίξουμε παλαιούς φακέλους που αφορούν αυτά τα προγράμματα», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού και όταν διαπιστώνει πως χρειάζονται βελτιώσεις παρεμβαίνει άμεσα, όπως συνέβη και με το επίδομα των 800 ευρώ, του οποίου οι δικαιούχοι έχουν διευρυνθεί σημαντικά με νέες υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας στόχος του προγράμματος ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο το περιεχόμενο σε πολλά σημεία του δεν ανταποκρινόταν σε αυτόν τον στόχο.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για την τηλεκατάρτιση

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης.

Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται.

Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Τσίπρας για τηλεκατάρτιση: Ομολογία αποτυχίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νωρίτερα, πάντως, την παραίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και την άμεση έλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, για «να απολογηθεί», όπως αναφέρει, «για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας» ζήτηε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι «βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων».

Στρέφοντας δε τα βέλη του κατά του υπουργού Εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».

Αχτσιόγλου: Κυβερνητικό φιάσκο η τηλεκατάρτιση

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εξαπολύει την Τετάρτη, με γραπτή ανακοίνωσή της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρώην υπουργός Εργασίας αναλύει τέσσερα σημεία σε αυτό που ίδια χαρακτηρίζει «κυβερνητικό φιάσκο της τηλεκατάρτισης», υπογραμμίζοντας πως «η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Αχτσιόγλου για τηλεκατάρτιση επιστημόνων: Η ευθύνη για το φιάσκο βαρύνει ακέραια τον πρωθυπουργό

Γεννηματά για τηλεκατάρτιση: Αισθανόμαστε δικαιωμένοι

Δήλωση σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης έκανε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ο κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω την δική του... ουσιαστικά», απόφαση, δήλωσε κ. Γεννηματά.

«Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του... ουσιαστικά, απόφαση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε. Όσο για τον υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» αναφέρει, χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ