ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Διαχειριστική αποτυχία και ομολογία ενοχής η απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης

Χαρίτσης: Διαχειριστική αποτυχία και ομολογία ενοχής η απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης
Δελτίο Τύπου / Pool

Για «πλήρη ομολογία της διαχειριστικής αποτυχίας και ομολογία ενοχής εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης», έκανε λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ITV σημείωσε πως πρόκειται «για σκάνδαλο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ να μοιράζονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε εταιρείες παροχής πληροφοριακού υλικού. Υλικό που έγινε περίγελος σε όλο το διαδίκτυο».

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τις εφημερίδες για τη σύνδεση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με τη ΝΔ, ενώ μέχρι και η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα μπορούσαν οι ωφελούμενοι να ενισχυθούν απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεσαζόντων και χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις μεθοδεύσεις αυτές, αλλά ήταν και η κατακραυγή από την κοινωνία και τον επιστημονικό κόσμο που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύοντας τη «σιγή ασυρμάτου» που επικράτησε στα ΜΜΕ, και καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη «να έρθει στη βουλή να δώσει εξηγήσεις για τα 80 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από τα δημόσια ταμεία».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις προτάσεις της υγειονομικής επιτροπής, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας, και είναι ευτύχημα για τη χώρα η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης».

Αλλά, όπως είπε, «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να στηρίξουμε τις επιλογές της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, τις πολιτικές που μας επιστρέφουν στις πιο σκοτεινές περιόδους των μνημονίων, με στρατιές ανέργων και εκτόξευση της ανεργίας». «Η κρίση γίνεται αντιληπτή από κάποιους ως ευκαιρία για να επανέλθει το καθεστώς πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να αντιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε ως «θράσος που ξεπερνάει κάθε όριο» το γεγονός ότι «μιλούν στη ΝΔ για νοικοκύρεμα και χρηστή διαχείριση της οικονομίας την ώρα που την είχαν ρίξει στα βράχια, και ενώ ο παλιός δικομματισμός οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και το ΔΝΤ».

«Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στα δημόσιο οικονομικά και να δημιουργήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, χωρίς το οποίο θα μιλούσαμε τώρα για μια οικονομία σε πλήρη χρεοκοπία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε δημόσια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία, το «Μένουμε Όρθιοι», όταν «η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πρόγραμμα και με μια λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’, μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση».

Στο μεταξύ, κάλεσε την κυβέρνηση «να καταθέσει επισήμως, θεσμικά, στο κοινοβούλιο τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, και, αν όντως έχει βάλει χέρι στο μαξιλάρι, που πήγαν τα χρήματα».

Τέλος, με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «η Ευρώπη δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, όπως αποδεικνύει η απίστευτη ολιγωρία της μπροστά στην κρισιμότητα των καιρών».

«Για κάποιους κύκλους στην Ευρώπη αυτό συνιστά σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας σε βάρος των οικονομιών των χωρών του Νότου», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να διεκδικήσει πολλά περισσότερα. Μόνο μια υπογραφή σε ένα κείμενο εννέα κρατών-μελών για το ευρωομόλογο έχουμε δει ως τώρα από τον κ. Μητσοτάκη αλλά καμία πρωτοβουλία εδώ και έναν μήνα». «Την ώρα που η Ιταλία δίνει μια τεράστια μάχη και η Ισπανία καταθέτει προτάσεις εναλλακτικές προς το ευρωομόλογο για να βρεθεί μια λύση ουσιαστικής στήριξης των οικονομιών της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί ως θεατής αυτές τις εξελίξεις», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ