ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να «σφραγίσουν» τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να «σφραγίσουν» τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια
Αριστερά: Πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα - Δεξιά: Στρατιώτες της ΠΓΔΜ υψώνουν δεύτερο σιδερένιο συρματόπλεγμα-φράχτη στη μεθόριο με την Ελλάδα Reuters/Facebook

Ολοένα και πιο κοντά στο ενδεχόμενο χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στο έδαφός της βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ευρωπαϊκές χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ χαράσσουν δική τους πολιτική στο μεταναστευτικό και συντονίζονται για να δημιουργήσουν έναν τεράστιο φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια μετατρέποντάς τα σε de facto εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, στην αυριανή τους συνάντηση στην Πράγα, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία,Τσεχία) θα ανακοινώσουν στον Σκοπιανό Πρόεδρο -ο οποίος θα παρίσταται στις συνομιλίες όπως και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός- ότι προσφέρουν ανθρώπινο δυναμικό και οποιαδήποτε άλλη στήριξη είναι απαραίτητη στην ΠΓΔΜ για να σφραγίσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Τη μονομερή αυτή ενέργεια έχουν ήδη προαναγγείλει με δηλώσεις τους, ο μεν ο Τσέχος πρωθυπουργός, Σομπότκα, στο δελτίο τύπου της κυβέρνησης για την αυριανή συνάντηση, ο δε Σλοβάκος ομόλογός του, Φίτσο, αντιδρώντας στο γερμανικό διάβημα των αντικαγκελαρίου, Γκάμπριελ, και ΥΠΕΞ, Στάινμαγερ, ότι «τέτοια μέτρα πρέπει να συναποφασίζονται και όχι να λαμβάνονται μονομερώς εναντίον ενός μέλους-κράτους».

fico robert

Ομάδα Βίσεγκραντ, Ορμπάν και Κουρτς

Ηγετική μορφή της ομάδας Βίσεγκραντ θεωρείται ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, διακηρυγμένη θέση του οποίου είναι ότι η συνθήκη Σένγκεν είναι τελειωμένη υπόθεση και πως η αυλαία πρέπει να πέσει επισήμως με την ενεργοποίηση του άρθρου 26 περί παράτασης των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια που θα θέσει την Ελλάδα εκτός.

Η ομάδα Βίσεγκραντ συνεπικουρείται από την Αυστρία, ο υπουργός εξωτερικών της οποίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, απηύθυνε σύσταση στην ΠΓΔΜ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, «να προετοιμαστεί για να σφραγίσει τα σύνορα με την Ελλάδα».

Η ΠΓΔΜ έχει σηκώσει και δεύτερο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, την ανέγερση του οποίου επιθεώρησε προ ημερών ο Πρόεδρός της, Ιβάνοφ, όπου και συναντήθηκε με αστυνομικούς από την Τσεχία και τη Σλοβακία που ήδη περιπολούν από κοινού με σκοπιανούς συναδέλφους τους.

ivanov policemen

O Πρόεδρος των Σκοπίων, Ιβάνοφ, συναντάται με Σλοβάκους και Τσέχους αστυνομικούς που περιπολούν στη μεθόριο με την Ελλάδα - Πηγή: Facebook (επίσημος λογαριασμός Προέδρου Σκοπίων)

Γαλλικό «όχι» στις ποσοστώσεις

Τη διαίρεση εντός της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης κάνει -μόλις λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο συμβούλιο κορυφής- ακόμη πιο βαθιά η αντίδραση της Γαλλίας στο σχέδιο Μέρκελ για έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων με δεσμευτικές ποσοστώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Βαλς, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου, το Παρίσι δεν θα προσθέσει στους ήδη 80.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000. Παρότι επαίνεσε τη Μέρκελ για την ετοιμότητά της να δεχτεί κι άλλους μετανάστες, ήταν κατηγορηματικός για το προτίθεται να κάνει, εφεξής, η χώρα του, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με την [ισλαμική] ριζοσπαστικοποίηση των νέων και την υψηλή ανεργία:

Δεν θα πάρουμε άλλους. Η Γαλλία ουδέποτε τους είπε 'ελάτε στη Γαλλία'.

Διαβάστε επίσης:

Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

ΥΠΕΞ Αυστρίας προς ΠΓΔΜ: ετοιμαστείτε να σφραγίσετε τα σύνορα με την Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ