ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η Βουλή επιστρέφει σιγά-σιγά στην «κανονικότητα»

Κορωνοϊός: Η Βουλή επιστρέφει σιγά-σιγά στην «κανονικότητα»
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη λεγόμενη κανονικότητα επιστρέφει σιγά-σιγά η Βουλή, καθώς για την επόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου προγραμματίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις, ενώ “επιστρέφουν” οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Διάσκεψη των Προέδρων προχώρησε στον προγραμματισμό του έργου για το επόμενο διάστημα. Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αποφασίστηκε η αρμόδια Επιτροπή να το επεξεργαστεί σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη Τρίτη 28 Απριλίου στις 11 το πρωί.

Την Τετάρτη 29 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, και συγκεκριμένα στις 11.00’, θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και στις 14.00’ θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση κατ’ άρθρο και η β’ ανάγνωση, σε μία συνεδρίαση. Σε ότι αφορά στους βουλευτές που θα συμμετέχουν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εκτός από τους εισηγητές, από τους ειδικούς αγορητές και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους θα προστεθεί και ένας κύκλος έξι βουλευτών – μελών της Επιτροπής (θα αντιστοιχεί ένας σε κάθε κόμμα) καθ’ υπόδειξη των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, με την κανονική διαδικασία που προβλέπει την πρώτη ημέρα τη συζήτηση επί της αρχής και τη δεύτερη, τη συζήτηση επί των άρθρων, των τροπολογιών καθώς και την ψήφιση επί του συνόλου. Οι ημέρες είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 11.00’ και η Τρίτη 5 Μαΐου, ώρα 10.00’.

Στις συνεδριάσεις θα τοποθετηθούν οι έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, οι έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ενώ τα κόμματα, θα εκπροσωπηθούν κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, και με έναν κύκλο εικοσιπέντε ομιλητών, ως εξής: Δέκα τρεις ομιλητές από τη Νέα Δημοκρατία, επτά ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το Κίνημα Αλλαγής και από ένας ομιλητής από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Διευκρινίζεται ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα υποδείξουν τους εικοσιπέντε ομιλητές τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το λόγο με εναλλαγή.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει δύο Επιτροπές: Η πρώτη αφορά στην εκπνοή των προβλεπομένων από το Σύνταγμα προθεσμιών για την άρση βουλευτικής ασυλίας και θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Η δεύτερη, αφορά την ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της μέχρι τις 20 Μαΐου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει αποστείλει πρόσκληση για τη διεξαγωγή συνεδρίασης την επόμενη Πέμπτη, 30 Απριλίου προκειμένου να συνεχίσουν και να περατώσουν το έργο της. Η εν λόγω Επιτροπή θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση και όλες οι συνεδριάσεις της, θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Γερουσίας.

Τέλος, θα προστεθεί μια επιπλέον συνεδρίαση για τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, κάθε Δευτέρα. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάθε εβδομάδα, τις ημέρες Δευτέρα (απόγευμα) και Τετάρτη (πρωί).

Στη συνέχεια θα αυξηθούν σε 3 οι συνεδριάσεις (Δευτέρα-Τετάρτη –Παρασκευή).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ