ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαββατοκύριακο αποφάσεων: Προ των πυλών ο «οδικός χάρτης» για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σαββατοκύριακο αποφάσεων: Προ των πυλών ο «οδικός χάρτης» για την επιστροφή στην κανονικότητα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Σαββατοκύριακο αποφάσεων για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχοντας πλέον τις εισηγήσεις των ειδικών ομάδων στα χέρια του καλείται να δημιουργήσει το «χάρτη» για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση του κορωνοϊού

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων και διαβουλεύσεων, με στόχο να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία και να αποφασιστεί ο δρόμος προς την «επόμενη ημέρα» -μια διαδικασία που όπως έχουν πολλάκις προειδοποιήσει κυβερνητικά στελέχη αναμένεται σταδιακή και μακρόσυρτη.

Παρότι πολλά σενάρια παραμένουν «ανοιχτά», αυτό που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι ότι η ημερομηνίαορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η 4η Μαΐου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τις βασικές κατευθυντήριες της «επόμενης ημέρας» θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του που θα πραγματοποιηθεί είτε το απόγευμα της Δευτέρας είτε την Τρίτη.

Στη συνέχεια, τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο εμπόριο και τις μεταφορές και πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς και πώς θα προσεγγίζεται πλέον το ζήτημα της άθλησης και της προσωπικής προπόνησης.

«Αγκάθια» συνεχίζουν να αποτελούν το άνοιγμα των σχολείων και η εστίαση.

Όσον αφορά στα σχολεία, τις περασμένες ημέρες καταγράφηκε μια διχογνωμία για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία –με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνουν θετικοί στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων και τους Βασίλη Κικίλια και Νίκη Κεραμέως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να προκρίνουν την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου έχει «κλειδώσει» για τις 11 Μαΐου ενώ υπάρχουν και άλλα σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο είναι η επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο αλλά και το άνοιγμα των δημοτικών μια εβδομάδα αργότερα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων την Ιουνίου και την παράταση του σχολικού έτους κατά τρεις εβδομάδες.

Στο τρίτο σενάριο, η Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει μαθήματα στα μέσα Μαΐου –πιθανώς στις 11 του μηνός- με τα τμήματα να «σπάνε» σε μικρότερα και τους μαθητές να τηρούν αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα. Οι άλλες τάξεις του λυκείου θα ακολουθήσουν οκτώ με 14 ημέρες αργότερα ενώ δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά.

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι και τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εστίαση. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους θα ανοίξουν σταδιακά.

Αναζητείται, όμως, μια «χρυσή τομή» που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον κόσμο στα μαγαζιά, ώστε αυτά να αποκτήσουν κίνηση και τζίρο.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ζήτημα των κλιματιστικών. Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σαββατιάτικης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, ο καθηγητής λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής» και πρόσθεσε πως «αν δεν χαλαρώσουμε, θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας».

«Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση. Είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lockdown έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό», υπογράμμισε. Μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη;».

Μείζον ζήτημα η ανοσία

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα, τα οποία διαρκούν ένα έτος. Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες;», διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ