ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα – Τι ανοίγει και πότε

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα – Τι ανοίγει και πότε
AP Photo/Petros Giannakouris

Ημέρα σημαντικών ανακοινώσεων θα είναι η Τρίτη καθώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την σταδιακή άρση των μέτρων και το πότε θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία και εκκλησίες και τουριστικά καταλύματα.

Στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα αρμόδια υπουργεία, για το πώς ακριβώς θα γίνει το πέρασμα στις επόμενες φάσεις, που θα εκτυλίσσονται διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρχει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.

Πρώτη μέριμνα τα σχολεία

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην Γ΄Λυκείου καθώς οι μαθητές πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή τους στα θρανία και κατά πάσα πιθανότητα, στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν και οι μαθητές της Α' και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου.

Αργότερα, στις 25 Μαΐου συζητείται να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Παράλληλα φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ το κουδούνι θα χτυπήσει πιθανώς την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό.

«Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα. Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο, πρόσθεσε.

Τόνισε πως «η υγεία των παιδιών μας απασχολεί πάρα πολύ» και ότι «έχουμε κάνει τις εισηγήσεις μας και η πολιτεία θα αποφασίσει».

Τι ανοίγει και πότε

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, θα αρχίζει να ξεδιπλώνεται στις 4 Μαΐου, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ήδη, από τις 5 Μαΐου λήγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δηλαδή θα μετακινούμαστε χωρίς να στέλνουμε SMS στο 13033 και χωρίς να χρειαζόμαστε βεβαιώσεις.



Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, πως τα στάδια της άρσης των μέτρων θα απέχουν χρονικά, προκειμένου να μπορεί το κάθε βήμα να αξιολογηθεί ως προς τις επιπτώσεις του. Πρώτα θα ανοίξουν κομμωτήρια και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής.

Στη συνέχεια σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ τους θα επαναλειτουργήσουν οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και πιο μετά οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και η εστίαση.

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα, στη συνέχεια θα ανοίξουν κανονικά με κανόνες λειτουργίας, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Αργότερα θα επαναλειτουργήσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες και θα διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος επαναλειτουργίας και για τα εποχιακά καταλύματα.

Σε ό,τι αφορά στην Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας καθώς και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, είπαν πως οι συμβολικοί εορτασμοί, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή για τις 9 Μαΐου.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει χωρίς αυστηρούς κανόνες και πρωτίστως υγιεινής.

Η Επιτροπή Εμπειρογνώμων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.



Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

«Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας», τόνισε ο καθηγητής εξηγώντας:

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ