Σκουρλέτης: Το χειρότερο νομοσχέδιο για το περιβάλλον από το 1974
Σφοδρή επίθεση για το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το περιβάλλον εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: « Μπαίνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το οποίο είναι το χειρότερο, τουλάχιστον μετά το ’74, στη χώρα μας. Καταστρατηγεί τα πάντα, κάθε συνταγματική έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, νομοθεσίες. […] Ένα νομοσχέδιο που καταργεί τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Ξέρετε το Φαράγγι της Σαμαριάς; Θα έχετε πάει, είναι πολύ όμορφο. Υπάρχει ένας φορέας προστασίας. Τον καταργεί. Μπορεί οποιοσδήποτε να χτίζει οπουδήποτε. Εισάγεται η λογική ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του επενδυτή, χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία».
Για τη λειτουργία της Βουλής
Ο κ. Σκουρλέτης στηλίτευσε επίσης την περιορισμένη λειτουργία της Βουλής: «Συζητάμε από Δευτέρα να ανοίξουν τα κομμωτήρια, αλλά η ελληνική Βουλή δεν λειτουργεί. […] Η Βουλή αυτή τη στιγμή κατ’ όνομα είναι ανοιχτή, αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργεί ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Αύριο μπαίνει στις 11 το πρωί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική προστασία, εντός πολλών εισαγωγικών -αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση είναι αυτό που συμβαίνει- και ξέρετε πόσοι θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή; Δύο βουλευτές. Πως θα γίνει η ακρόαση φορέων; Ενώ τη Δευτέρα, επαναλαμβάνω, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια. Το βρίσκετε σωστό αυτό; Η Βουλή δεν πρέπει να ανοίξει»;
«Πανδημία αναθέσεων»
Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτη. Γίνονται διαρκώς αναθέσεις.
Υπάρχει μια «πανδημία αναθέσεων». […] Ακούσαμε για τις 700.000 για την απολύμανση των φυλακών με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που είχε ιδρυθεί δύο μέρες πριν. Υπήρξε το προηγούμενο μετά τα voucher, όπου αναγκάστηκε να ομολογήσει έμμεσα η κυβέρνηση ότι επρόκειτο περί σκανδάλου, γι’ αυτό και το απέσυραν. Αν ήταν όλα καλά δεν θα το απέσυρε. Έχουμε τα τελευταία, τη δεύτερη δόση των 9 εκατομμυρίων, που κι αυτά αδιαφανώς διανέμονται στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ έχουν προηγηθεί αλλά 11 εκατ.. Και μαθαίνουμε ότι τον Μάιο θα κοπεί το 800άρι από κάποιους εργαζόμενους. Εγώ, λοιπόν, λέω: τα 20 εκατομμύρια για την επικοινωνία ποσό 800άρια είναι για ανθρώπους που ενδεχομένως δεν θα έχουν να φάνε το Μάιο; Είναι ερωτήματα εύλογα, αληθινά και χρήζουν μιας απάντησης. Μιας απάντησης, όμως, σε μια Βουλή που θα λειτουργεί».
Γιατί να ανοίξουν τα σχολεία;
Τέλος, ο κ. Σκουλέτης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων: «Στηρίξαμε την πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, τα μέτρα περιορισμού. Ευτυχώς που έγινε κάτι τέτοιο, ως χώρα δεν είχαμε τα κρούσματα -παρουσιάζετε καθημερινά- που είχαν άλλες γειτονικές μας χώρες. Είχαμε ευτυχώς αυτή την προειδοποίηση. Το σύστημα υγείας μας δεν δοκιμάστηκε, κερδίσαμε χρόνο και το ερώτημα, τώρα που βγαίνουμε, είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις. […] Πήγε καλά ο ελληνικός λαός, ο οποίος αυτοπειθάρχησε και η κυβέρνηση, που απεδέχθη τις εισηγήσεις των ειδικών. […] Αλλά, μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία και με ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχει τόσο μεγάλη εκπαιδευτική ανάγκη; Θεωρείται ότι τα παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού μπορούν να πειθαρχήσουν στα απαιτούμενα μέτρα; […] Όταν έχουμε κερδίσει ένα «στοίχημα» και χρόνο, δεν το ρισκάρουμε. […] Εικάζω ότι πάει να παρουσιαστεί μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα».