ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: Στις 10 το πρωί η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: Στις 10 το πρωί η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι επιστροφη στην κανονικότητα αλλά γέφυρα ασφάλειας, από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού

«Γέφυρα ασφάλειας έχουμε ονομάσει το νέο σχέδιο, που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, αλλά κανείς δεν ξέρει την διάρκειά του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως εισερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι υπό διαρκή αίρεση.

«Όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων θα υπάρχει αναστολή μέτρων χαλάρωσης καθώς και ότι θα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων».

«Κάθε μέτρο θα αξιολογείται, θα μετριέται και μετά θα προχωρούμε παρακάτω», τόνισε, ζητώντας πιστή τήρηση των κανόνων καθώς μπαίνουμε στην επόμενη φάση που είναι περίπλοκη. «Το επόμενο δίμηνο είναι στάδιο επαγρύπνησης, γεμάτο αιρεσιμότητες», σημειώσε, ενώ κάλεσε του πολίτες να εμπιστευτούν την πολιτεία και να μην βιάζονται για την επιστροφή «στην παλιά μας ζωή».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,
  2. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης
  3. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

Αναφερόμενος στα «τρία στάδια "εξόδου" από την κρίση προς την νέα καθημερινότητα» ανέφερε ως κομβικές ημερομηνίες την 4η, 11η και 18η Μαΐου, ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Μαΐου.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επίσης αποφασίστηκε:

  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου.
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9).
  • Έναρξη των εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονέων με την άδεια ειδικού σκοπού.
  • Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες για τήρηση του «Μένουμε Σπίτι» χωρίς διαφοροποιήσεις, ειδικά κατά τον μήνα Μάιο.

«Μετά τον Μάιο θα εξεταστεί η δυνατότητα όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νέους και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός αστικών κέντρων, να το κάνουν», επεσήμανε.



Σε ειδική αναφορά για το σύστημα υγείας, ο κ. Σκέρτσος είπε πως μόνο το 25% των ΜΕΘ χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ μέχρι σήμερα δεν ξεπέρασε το 50%.

«Οι διαθέσιμες ΜΕΘ αυξάνονται, μειώνονται οι κατηλειμμένες ΜΕΘ στο 25% ενώ ο δείκτης μετάδοσης του ιου είναι κάτω από 1%. Αυτός είναι δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά στο επόμενο διάστημα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ