ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δύσκολο Σαββατοκύριακο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το δύσκολο Σαββατοκύριακο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Δύσκολο διήμερο πέρασαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Δύσκολο Σαββατοκύριακο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η καθιερωμένη διήμερη επιστροφή τους στις περιφέρειές τους συνοδεύτηκε, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, με αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς.

Η αρχή έγινε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όταν το πρωί του Σαββάτου, ομάδα αγροτών απέκλεισε την έξοδο με 30 τρακτέρ διαμαρτυρόμενη για το αγροτικό. Αποτέλεσμα ήταν ο εγκλωβισμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ρίζου και Γκαρά οι οποίοι κατάφεραν τελικά να αποχωρήσουν μετά την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και κάτω από τα γιουχαρίσματα και τις έντονες αποδοκιμασίες των αγροτών.

Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος τόνισε ότι "ήταν από μέρες παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα στην είσοδο της πόλης" και πως "όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο μας είπαν ότι έχουν μπλοκάρει το αεροδρόμιο μια ομάδα αγροτών".

"Πήγαμε στο γραφείο του αερολιμενάρχη, υπευθύνου του αεροδρομίου και είπαμε αν είναι δυνατόν να έρθει μια αντιπροσωπεία να έρθει να συζητήσουμε ο,τι θέλουμε. Έγινε αυτή η κίνηση, ήρθαν πέντε αγρότες μέσα από το μπλόκο στο γραφείο του υπεύθυνου του αεροδρομίου, συζητήσαμε", είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Επισήμανε ότι το βασικό αίτημα των διαμαρτυρομένων ήταν να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως "υπάρχει φόβος, υπάρχει πρόβλημα" και πως "ο φόβος είναι πάντα κακός σύμβουλος".

Ένταση και στην Κοζάνη

Την επόμενη μέρα ήταν σειρά των βουλευτών στην Κοζάνη να ακούσουν τα παράπονα των αγροτών.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Θεοφυλάκτου και Ντιζμάνης που είχαν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στο κτίριο της Περιφέρειας Κοζάνης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των αγροτών που είχαν μαζευτεί στο χώρο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, μάλιστα ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με δημοσιογράφο τον οποίο αποκάλεσε «προβοκάτορα».

Οι αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση μεταξύ τους και μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αστυνομικών που ήταν στον χώρο.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης υποστηρίζει ότι αγρότες των μπλόκων Πολυμύλου και Βοϊου διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να μιλήσουν για τα αιτήματά τους και μετά από συνεννόηση εισήλθε στον χώρο πολυμελής αντιπροσωπεία των αγροτών, διατύπωσε με ψυχραιμία τα αιτήματα τους και ακολούθησε συζήτηση με τους βουλευτές.

«Στο τέλος της συζήτησης και ενώ οι αντιπροσωπείες των δύο μπλόκων καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, εισέβαλε στον αύλειο χώρο μία ολιγομελής ομάδα του μπλόκου Αμυνταίου και προέβη σε ακατονόμαστες ύβρεις και τραμπουκισμούς. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που βιαιοπράγησαν σε πολίτες στην εκδήλωση του Αμυνταίου και σήμερα αφήνοντας το μπλόκο τους, διένυσαν περίπου 60 χιλιόμετρα για να διασύρουν για μια ακόμη φορά τους αγώνες των αγροτών. Χαιρετίζουμε την συντεταγμένη παρουσία των μπλόκων Πολυμύλου και Βοΐου, την αγωνιστική τους διάθεση και τη διεκδίκηση τους να καταθέσουν τα αιτήματα τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Γιώργος Ντζιμάνης, από την πλευρά του, απέδωσε τα επεισόδια σε «δημοσιογραφικούς κύκλους και σε άτομα ακραίων ιδεολογιών».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και την εκπομπή «Καθημερινά», με τη Νικόλ Καζαντζίδου και τον Χρήστο Μάτη, ο κ. Ντζιμάνης τόνισε ότι οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, «σήκωσαν» την εκδήλωση, διέδωσαν και παρακίνησαν τους αγρότες, δημιουργήθηκε ένταση, αλλά τελικά η κατάσταση εκτονώθηκε και έγινε συζήτηση.

«Όμως, μετά από λίγο ήρθε από το Αντίγονο, από το Αμύνταιο και δεύτερο κύμα αγροτών. Εκείνοι δεν ήρθαν για συζήτηση αλλά για φασαρία, με μαύρες σημαίες και φωνές» υπογράμμισε ο κ. Ντζιμάνης, επισημαίνοντας ότι ήταν τα ίδια άτομα που είχαν ματαιώσει πρόσφατα στο Αμύνταιο και άλλη εκδήλωση με θέμα το αγροτικό.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί, αλλά θα υπάρξουν βελτιώσεις μέσα από διάλογο. «Ασφαλώς τον νόμο, τον οποίο λένε τα κανάλια, αυτός δεν είναι για ψήφιση και δεν θα τον ψηφίσουμε. Αλλά ο νόμος ο οποίος θα προέλθει μετά από διάλογο και ανάλογες ρυθμίσεις θα τον ψηφίσουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Περιμένουμε να εξελιχθεί ο διάλογος γιατί στην ουσία δεν είναι κάποιο νομοσχέδιο το οποίο ήρθε στη Βουλή».

Και κόντρα με Λαφαζάνη

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και μία απάντηση του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην Αυγή ήταν ικανά να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΛΑΕ.

Απαντώντας σε σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι μέλη της ΛΑΕ εισέβαλαν μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, το κόμμα του κ. Λαφαζάνη κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων: «ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι μέλη της εισέβαλαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με Χρυσαυγίτες, χωρίς βέβαια να μπει στο κόπο να μας πει το πού και το πότε. Αποτελεί έσχατο σύμπτωμα ηθικής κατάπτωσης η εκστρατεία λάσπης του πρωθυπουργού, ο οποίος σπεύδει να υιοθετήσει τη θεωρία των δύο άκρων που χρησιμοποιούσαν οι Σαμαροβενιζέλοι εναντίον του», τονίζει η ΛΑΕ»

Ανησυχία στην Κουμουνδούρου

Τα περιστατικά αυτά που έρχονται ως συνέχεια ανάλογων περιστατικών των τελευταίων εβδομάδων αλλά και η συνεχιζόμενες κοινωνικές κινητοποιήσεις δημιουργού κλίμα ανησυχίας τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου.

Ειδικά στα γραφεία του κόμματος επικρατεί πλέον σοβαρός προβληματισμός σχετικά με το αν το κόμμα μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση που δημιουργείται, εφαρμόζοντας, παράλληλα με τόσο αυστηρό τρόπο τη συμφωνία με τους δανειστές. Οι βουλευτές του κόμματος νιώθουν ήδη την κοινωνική πίεση να αυξάνεται ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με κοινωνικά κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύκολη θέση

Στο κυβερνητικό κόμμα, πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις ως "εξέγερση της κατσαρόλας" και να θεωρούν ότι έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ