ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά κατά Μητσοτάκη: Υιοθετείτε λογικές τύπου Τζόνσον περί ανοσίας της αγέλης

Γεννηματά κατά Μητσοτάκη: Υιοθετείτε λογικές τύπου Τζόνσον περί ανοσίας της αγέλης
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή επίθεση στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για υιοθέτηση λογικής «τύπου Μπόρις Τζονσον» περι ανοσίας της αγέλης

Την επιστημονική τεκμηρίωση τού κάθε βήματος για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι χωρίς υπηρεσιακό σχέδιο, περισσότερα τεστ κορωνοϊού, αλλά και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης -που έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ από την αρχή της πανδημίας- η άρση μέτρων γίνεται «μία επικίνδυνη άσκηση».

«Ενάμιση μήνα τώρα, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ξεκινώντας την ομιλία της, λέγοντας παράλληλα ένα μεγάλο μπράβο, «σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» και έδωσαν τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Έρχεται η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας και να συμβιώνουμε με τον νέο κορωνοϊό. Στη δεύτερη αυτή φάση που μπαίνουμε, είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς πρέπει να εξασφαλίσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς. Η επόμενη μέρα σαφώς και εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, εκεί είναι το κλειδί».

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως δεν θα σταθεί στο γεγονός ότι μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για μεγάλη μεταδοτικότα του ιού από τα παιδιά και το χαρακτήρισε «ρίσκο», συμπληρώνοντας:

«Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς», υπογράμμισε.

«Δωρεάν μάσκες σε σούπερ μάρκετ, δημόσιους χώρους και υπηρεσίες»

Κάνοντας ειδική αναφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διατίμησή τους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο αισχροκέρδεια που ήδη υπάρχει σε ένα βαθμό.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, οι μάσκες «πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους χώρους και τουλάχιστον στα σουπερ μάρκετ», καθώς όπως είπε «το βάρος για μια τετραμελή οικογένεια είναι μεγάλο».

«Να βάλουμε χέρι στο μαξιλάρι, αν χρειαστεί»

Ταυτόχρονα, η κυρία Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της χρήσης του ταμειακού μαξιλαριού, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός ακόμη μνημονίου.

«Να βάλουμε χέρι στο μαξιλάρι, αν χρειαστεί. Το μέρος του μαξιλαριού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προήλθε από την υπερφορολόγηση του λαού. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν. Πότε θα το κάνουμε; Όταν βαδίζουμε σε νέο μνημόνιο, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη;», είπε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε μπροστά μας μεγάλη ανηφόρα και δεν ξεκινάμε καθόλου καλά όταν ζητάτε τα ρεστα για την ύφεση του 2010. Παραδώσατε 35 δισ. ευρώ έλλειμμα», τόνισε, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες της Νέας Δημοκραίας και να ζητήσει «επιτέλους μία συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό.

«Έχετε υποχρέωση να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας και να ζητήσετε συγγνώμη».

Η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο «ούτε για το τώρα ούτε για το μετά, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται «εξυπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς»

«Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας και της μονοπώλησης της ενημέρωσης. Στήνεται ένα κράτος κομματικό, κράτος της Δεξιάς. Παντού αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, προκύπτουν θέματα Δημοκρατίας χωρίς πολυφωνία στην ενημέρωση, κρίνοντας ως αδιανότο να έρχονται νομοσχέδια «fast track» χωρίς συζήτηση από τους αρμόδιους φορείς.

Για την πρώτη κατοικία, επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για άμεση παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαναλαμβάνοντας το αιτημα δημιουργίας διακομματικής επιτροπής «για να σχεδιάσουμε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του προβλήματος αυτού».

«Επίσης για τα κόκκινα δάνεια εδώ και έναν χρόνο μιλάμε για δημιουργία bad bank. Τότε έπεσαν να με φάνε προσωπικά, έλεγαν ότι η Γεννηματά είναι λαϊκίστρια. Τώρα και ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλά γι’ αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για επιδότηση της εργασίας από το κράτος μέχρι 40% των αποδοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ