ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Στις 20 Μαΐου οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Στις 20 Μαΐου οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία
ΙΝΤΙΜΕ

Για τις 20 Μαΐου παρέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων, τονίζοντας ότι η όποια επόμενη κίνηση θα γίνει με γνώμονα τη γνωμοδότητση της Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

 

«Κάποια ΜΜΕ που είναι κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση διαχέουν πληροφορίες που δημιουργούν πανικό. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Ήδη χώρες όπως η Ιταλία, προχωρούν σε σταδιακό άνοιγμα των σχολείων για σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς, και ψυχολογικούς λόγους. Στο ξεκίνημα του κορωνοϊού είχε αναφερθεί ότι τα παιδιά ενδέχεται να είναι «υγειονομικές βόμβες». Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαι σίγουρος ακόμα για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό από τις 20 Μαΐου», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε δε: «Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσεις τα παιδιά».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά. Kάποια παιδιά δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι, έχουν προβλήματα στο σπίτι τους. Το σχέδιό μας είναι καλά μελετημένο. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να το δούμε ξανά. Είναι μεγάλο λάθος πάνω στα κλειστά σχολεία να παγιώσουμε κοινωνικές ανισότητες. Δεν κάνουμε πειράματα, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα σχολεία».

Για τα τρολ του Διαδικτύου

«Η επιστροφή στην καθημερινότητα αποτελεί μια δυσκολότερη άσκηση που απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες τον κορωνοϊό. Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο Διαδίκτυο, που χυδαιολογείξ και στοιχηματίζει επάνω στην εθνική αποτυχία. Ας μην τους δίνουμε λαβή, ας αφήσουμε όλα αυτά τα τρολ στα "Τάρταρα" και στο σκοτάδι του Διαδικτύου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα

Στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων. Θα αποδώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι όλα όσα έγιναν ήταν προδιαγεγραμμένα. Κι εσείς έχετε ακούσει κ. Τσίπρα τους ψιθύρους στην κοινωνία. Το "τι θα γινόταν αν…"και ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ».

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης "ολοκληρωτισμός". Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Είπε δε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι κατάκτηση για τους Έλληνες να βλέπουν ότι η χώρα γίνεται δεκτή με θετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Σταματήστε, κύριε Τσίπρα, να εκπέμπετε εσείς και το κόμμα σας διαρκώς μιζέρια».

Για τη διενέργεια των τεστ

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υπηρέτησε μια πολιτική που λάμβανε υπόψιν της πολύ σοβαρά τα επιστημονικά δεδομένα. Η επιστήμη σε αντίθεση με τα δόγματα και τους μάγους δεν κατέχει το αλάθητο».

«Δεν υπάρχει παντού συμφωνία όλων των επιστημόνων. Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την επιτροπή επιστημόνων και αποδείχθηκε σωστή. Τεστάραμε αυτούς που μας υποδείχθηκε ότι πρέπει να τεστάρουμε. Φυσικά και τα τεστ θα αυξηθούν», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, «εμείς κάναμε μία επιλογή, ώστε στα τεστ αντισωμάτων να μη βιαστούμε και να πάμε σε τεστ αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Τώρα, που έχουμε στα χέρια μας τις υποδείξεις των επιστημόνων, μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, η χώρα μας θα παραλάβει μια μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων. Η παραλαβή θα γίνει μέσω δωρεάς, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι υγειονομικές αρχές θα εξακολουθήσουν το contact tracing (ιχνηλάτηση), όπως το εφαρμόζει η Πολιτική Προστασία.

«Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να κάνουμε και γρήγορα τεστ (rapid tests), τα οποία θα μπορούν μέσα σε 10-15 λεπτά να μας δίνουν ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα», είπε.

Για τις μάσκες

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρήσης μάσκας, ο πρωθυπουργός είπε: « Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια, οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Τώρα πλέον η χρήση της μάσκας έρχεται ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική».

«Είναι εύλογο το ερώτημα για τη διατίμηση της μάσκας. Θα υπάρξουν οδηγίες μέσα στις επόμενες ημέρες για τη χρήση του υποκατάστατου (υφασμάτινου καλύμματος). Αν παρατηρήσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, τότε θα το επανεξετάσουμε.Η διατίμηση ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές μασκών από το εξωτερικών και να ξεμείνουμε. Το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19 και το χρέος

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που υπολογίζαμε πριν ένα μήνα. Η συζήτηση για το χρέος είναι ουσιαστική. Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο χρέος, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε τουρισμό», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο όριο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ύφεση πάνω από 4% θα είναι «ύφεση Μητσοτάκη» είπε ότι είναι «ακαταλαβίστικα όλα αυτά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ