ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τέλος του lockdown, τέλος και της συναίνεσης

Βουλή: Τέλος του lockdown, τέλος και της συναίνεσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή στο επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία του κορωνοϊού, σηματοδότησε το νέο κεφάλαιο στο οποίο φαίνεται να μπαίνει η πολιτική ζωή.

Η συζήτηση συνέπεσε (όχι τυχαία) με το τέλος του lockdown. Κατά συνέπεια, η συζήτηση είχε διπλό χαρακτήρα:

  1. Απολογισμός της μέχρι τώρα διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
  2. Πρώτη παρουσίαση της γραμμής που θα ακολουθήσουν τα κόμματα στο εξής.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η πρωτοφανής συναίνεση που είχαμε δει στο προηγούμενο διάστημα, έλαβε τέλος. Θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η σημερινή συζήτηση ξεπέρασε κάθε όριο οξύτητας. Ωστόσο, αποτέλεσε μια συζήτηση επιστροφής στην πολιτική «κανονικότητα» με εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι από τη στιγμή που η πανδημία, παρά την υποχώρησή της, εξακολουθεί να είναι παρούσα, ενσωματώνεται πλέον κανονικά στη νέα κεντρική πολιτική ατζέντα. Οι μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές απόψεις των ειδικών, δίνουν λαβή στα κόμματα για σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας -κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη φάση.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι τα πολιτικά αφηγήματα των κομμάτων έχουν μετασχηματιστεί από την εμπειρία του κορωνοϊού και της αντιμετώπισής του. Αναμφίβολα, η επιδημία αποτελεί σημείο τομής τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την πολιτική ζωή.

Η αντιπαράθεση για την επιδημία

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη εθνική επιτυχία στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Επιτυχία τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ειπε:

«Με άλλα λόγια δαπανήσαμε, και γι’ αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου κατ’ αρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Και αυτόν το στόχο τον πετύχαμε. Και γι’ αυτό και σήμερα είμαστε έτοιμοι, από Δευτέρα τουλάχιστον, να προχωρήσουμε στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αυτός έχει εξαγγελθεί».

Προσέθεσε ότι:

«Θα ήθελα, πριν μπω στην οικονομική συζήτηση, να αναφέρω μόνο δύο στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν την επιτυχία την οποία είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια επιτυχία, την οποία δεν πιστώνεται η ελληνική Κυβέρνηση, την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός, την πιστώνεται συνολικά σε άυλη υπεραξία η χώρα. Στις 30 Μαρτίου είχαμε φτάσει τον μέγιστο αριθμό νοσηλευόμενων σε κλίνες Covid, περιστατικά Covid, φτάσαμε τότε τα 297. Έχοντας όμως ακόμα αρκετές, πολλές, πολλαπλάσιες κλίνες Covid έτοιμες, διαθέσιμες τις οποίες ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσουμε. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στους 118 και υπάρχουν και σήμερα που μιλάμε χιλιάδες ακόμα κλίνες διαθέσιμες για ασθενείς Covid. Ευχόμαστε ότι δεν πρόκειται ποτέ αυτές να τις χρειαστούμε».

Η απάντηση Τσίπρα

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας αφού αναγνώρισε ότι απολογισμός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απωλειών, παρατήρησε:

«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε. Και δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης».

Τα σχολεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με το κλείσιμο των σχολείων:

«Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία».

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Προσέθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, πλην Ιταλίας, ανοίγουν τα σχολεία. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα δημοτικά: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν. Θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις γύρω στις 20 Μαΐου». Τέλος, έκανε λόγο για καλά μελετημένο σχέδιο.

Πάντως ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μη γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μια διχογνωμία των επιστημόνων:

«Η επιστροφή στην καθημερινότητα αποτελεί μια δυσκολότερη άσκηση που απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες του κορωνοϊού. Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο Διαδίκτυο, που χυδαιολογεί και στοιχηματίζει επάνω στην εθνική αποτυχία. Ας μην τους δίνουμε λαβή, ας αφήσουμε όλα αυτά τα τρολ στα "Τάρταρα" και στο σκοτάδι του Διαδικτύου».

Η οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε βέβαια και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομία:

«Σήμερα όμως, προκάλεσα αυτή τη συζήτηση στη Βουλή για να συζητήσουμε πρωτίστως για τις κατευθύνσεις μας για την οικονομία. Γιατί από εδώ και στο εξής η υγεία των πολιτών αλλά και η ευημερία τους θα αποτελούν την κοινή μας πυξίδα.

Δύο στόχοι οι οποίοι θα προωθούνται παράλληλα και δύο αξίες οι οποίες θα υπηρετούνται ταυτόχρονα. Μέχρι τώρα το ελληνικό Κράτος, η ελληνική Πολιτεία προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Αντιστοιχούν περίπου στο 10% του Α.Ε.Π. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ., προς δύο κατευθύνσεις. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας: Η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αλλά το κύριο μέλημά μας, αυτό το οποίο γεφυρώνει αυτές τις δύο προτεραιότητες, ήταν και παραμένει ένα: Η προστασία της απασχόλησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι:

«Εμείς, απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα στήριξης της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών. Όλων εκείνων δηλαδή των κοινωνικών ομάδων που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Επιμείναμε και επιμένουμε σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση που θα κρατήσει ζωντανή τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση». Προσέθεσε ότι:

«Αν δεν προχωρήσετε τώρα, χθες, γιατί και το τώρα ίσως είναι ήδη αργά, σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης η γιγαντιαία ύφεση στη χώρα μας, πιθανόν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, θα φέρει το όνομα σας κύριε Μητσοτάκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ