ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επί άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με τον Κωστή Χατζηδάκη να αποσύρει το άρθρο που αφορά στις χρήσεις γης στο Δήμο Αθηναίων.

Στη συζήτηση επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τον υπουργό Περιβάλλοντος να κάνει λόγο για προσωρινή απόσυρση, καθώς το άρθρο θα επανακατατεθεί στο πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Οι επίμαχες διατάξεις που προβλέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων.

«Παραβιάζονται τρία προεδρικά διατάγματα για το κέντρο της Αθήνας χωρίς να υπάρχει επεξεργασία του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, η απαραίτητη διαβούλευση, επιστημονικές μελέτες και η γνώμη των αυτοδιοικητικών οργάνων, άρα παραβιάζονται οι κανόνες της χωροταξικής διαμόρφωσης που δεσμεύουν όλα τα κρατικά όργανα», υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα συνταγματικότητας αντιμετωπίζουν κι άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως το 44 για τις χρήσεις γης, το 48 για τους δασικούς χάρτες και το 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε αλλαγές, στη βάση των παρατηρήσεων που διατύπωσε και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σημειώνοντας ότι «θα τις λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη, γιατί δεν είμαστε αλαζόνες και δεν ερχόμαστε με δογματικές εμμονές».

Σημείωσε δε, ότι με ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα γίνει μια σημαντική τομή, καθώς αποτελεί εργαλείο πράσινης ανάπτυξης.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η Βουλή απέρριψε τέλος, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δια εγέρσεως ψηφοφορία με τον Αντιπρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη να αναφέρει ότι υπάρχει η δεδηλωμένη και ότι η πρόταση όταν διατυπώθηκε απορρίφθηκε κι από το ΚΙΝΑΛ κι από την Ελληνική Λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ