ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Μέσα Μαΐου το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό

Πέτσας στο CNN Greece: Μέσα Μαΐου το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό
INTIME NEWS

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβενρητικό εκπρόσωπο, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως αναφορικά με την εστίαση «υπάρχει χρονικό πλάνο για το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια».

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με ασφάλεια αλλά και με ένα ικανοποιητικό τζίρο», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Στον τουρισμό έχουμε στάδια. Για τα τουριστικά και εποχικά καταλύματα, δεν είναι μόνο να δώσουμε μια διοικητική εντολή για να ανοίξουν. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρηματίες να έχουν τζίρο και να υπάρξουν επισκέπτες και αυτό θα γίνει αν απελευθερωθούν οι μεταφορές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το υπουργείο Τουρισμού έχει καταρτίσει σχέδιο για τον εσωτερικό τουρισμό και στα μέσα Μαΐου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν ισχύουν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ενημέρωση, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μέτρα το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς εκτός από την τρίμηνη παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας, σχεδιάζεται και ο νέος πτωχευτικός κώδικας καθώς και η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας καταβολής.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως 90.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την 1η Μαΐου, μεταξύ άλλων:

  1. Παρατείνεται, για τρεις ακόμη μήνες, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ακριβώς ίσχυε ως το τέλος Απριλίου. Πέρα από τη νέα αυτή -τη δεύτερη κατά σειρά- παράταση, η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο.
  2. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι πολίτες τις σημερινές χαμηλές τιμές.
  3. Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  4. Προβλέπονται μέτρα στήριξης για ναυτικούς που είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους είτε είναι άνεργοι.
  5. Διευκολύνεται η απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.
  6. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο. Η ένταξη στο μέτρο γίνεται ηλεκτρονικά από τις εταιρείες μέσω του www.ependyseis.gr και το μόνο δικαιολογητικό που απαιτείται είναι τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ