ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μένουμε Ασφαλείς: «Ο κίνδυνος δεν μας ξέχασε» - Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Μένουμε Ασφαλείς: «Ο κίνδυνος δεν μας ξέχασε» - Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ο κίνδυνος δεν μας ξέχασε – ας μην τον ξεχάσουμε κι εμείς» τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πολίτες από σήμερα, πρώτη μέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης μας προτρέπει «καθώς θα βγαίνουμε από το σπίτι, ας βγάλουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό».

«Βγαίνουμε με υπευθυνότητα και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον: πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα» προσθέτει, για να καταλήξει λέγοντας:

«Ο κίνδυνος δεν μας ξέχασε – ας μην τον ξεχάσουμε κι εμείς».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνοδεύει την ανάρτησή του με ένα σχετικό βίντεο με τη νέα κατάσταση που επικρατεί από σήμερα.

Πού είναι υποχρεωτικές οι μάσκες

Για τους πολίτες, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

Για τους εργαζόμενους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα σούπερ μαρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, στα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα ιατρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ., δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Πώς να φτιάξετε τη δική σας μάσκα στο σπίτι

Επίσημες οδηγίες σχετικά με την κατασκευή μάσκας στο σπίτι δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της χώρας, στο πλαίσιο της νεότερης ενημέρωσης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες,

βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος

γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

Πώς φτιάχνεται

  1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.
  1. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
  2. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cmκαι δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
  3. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Ωστόσο, εφίσταται η προσοχή στο ότι «η μάσκα απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια».

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ