ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα της κυβέρνησης

Χαρίτσης: Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα της κυβέρνησης
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης, για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οραματίζεται «μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων».

Αναλυτική η δήλωση του κ. Χαρίτση

«Η ψευδεπίγραφη ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη βιώσιμη προοπτική της χώρας. Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας.

Σε μια δύσκολη στιγμή που όλες οι κοινωνίες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως το κορυφαίο ζήτημα διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση νομοθετεί αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως εμπόδιο στην οικονομική ασυδοσία.

Η Νέα Δημοκρατία οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών.

Το αντι-περιβαλλοντικό αυτό πραξικόπημα καταστρέφει το σήμερα και υπονομεύει το αύριο του τόπου μας. Δεν πρέπει να περάσει».

Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι ως προς τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια η πολιτική προηγείται της νομικής όμως οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις σε ένα κράτος δικαίου καταλήγουν να αποτυπώνονται στο νόμο. Αυτό ακριβώς που δεν συμβαίνει σήμερα.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική επιλογή να λειτουργήσει η Βουλή με όρους που αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων που τροποποιούν το κοινό κείμενο που ορίζει τους όρους της συνεννόησης και του δημοκρατικού παιχνιδιού και οι οποίοι δεν αποτυπώθηκαν ποτέ σε αυτό το κείμενο. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια αυθαίρετη απόφαση που τροποποιεί τον κανονισμό της Βουλής χωρίς να αλλάζει τις ειδικές του διατάξεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή στο εξής η διάσκεψη των προέδρων με απόφαση της θα μπορεί κατά το δοκούν να αλλάζει τον κανονισμό της Βουλής. Ο χαρακτηρισμός «αντιθεσμική συμπεριφορά» είναι ο πλέον επιεικής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε». Τόνισε δε, ότι «αυτή η κίνηση με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν της διάσκεψης των προέδρων είναι πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αλλάζετε το νόμο με απόφαση. Αυτή είναι αυτοκρατορική πολιτική και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία». Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως στον αέρα. Δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο, κανένα έρεισμα στον κανονισμό της Βουλής, και κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ