ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν

Μέρκελ: Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν
H Άνγκελα Μέρκελ REUTERS/Morris Mac Matzen

Αποστομωτική απάντηση έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε όσους προωθούν σχέδια περί κλειστών συνόρων με την ανέγερση τεράστιου φράχτη στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο λέγοντας ότι δεν θα επρόκειτο μόνο για μια "μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα λύσει και τα προβλήματα" ενώ ταυτοχρόνως υπογράμμισε ότι "τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας". 

Όπως είπε επί λέξει μιλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung: "Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην 'Μακεδονία', η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας".

Ερωτηθείσα η καγκελάριος για με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία. Προσέθεσε ότι "τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα ηotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών, και κατέληξε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λέγοντας: "Μην ξεχνάτε: μόλις το καλοκαίρι η Βαλκανική Οδός έγινε η πλέον χρησιμοποιούμενη προσφυγική οδός. Πρέπει η Ευρώπη σε μια ιστορική πρόκληση τέτοιου μεγέθους να σηκώσει τα χέρια ήδη μετά από μόλις λίγους μήνες; Η απάντηση είναι σαφής: Όχι".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ