ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση: Υπαίθρια πάρτι, οικονομία και πολιτικές κόντρες

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση: Υπαίθρια πάρτι, οικονομία και πολιτικές κόντρες
Η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Τα … ποτά στο χέρι και τα υπαίθρια πάρτι προβληματίζουν την κυβέρνηση, που βλέπει τον κίνδυνο να επιστρέψει ο κορωνοϊός εξαιτίας του συνωστισμού και για αυτό το λόγο εξετάζεται η παρέμβαση με στοχευμένα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί πρόστιμο για τους παραβάτες καταστηματάρχες, που αψηφούν τους κινδύνους, ακόμη και 5.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται παράλληλα η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Γύρω από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έχει στηθεί ένα δίκτυο πληροφόρησης, που θα περιλαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων, την Αστυνομία, δημάρχους, ακόμα και βουλευτές οι οποίοι θα τροφοδοτούν με πληροφορίες την κυβέρνηση για τα προβληματικά σημεία.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Δυστυχώς είχαμε πολύ αρνητικές εικόνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας αυτό τώρα πρέπει να το κρατήσουμε με κάθε μέσο».

Πολιτική κόντρα για το ύψος της ύφεσης

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την απασχόληση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλει πως το κράτος θα πληρώνει μέρος του μισθού των εργαζομένων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων σε εστίαση και τουρισμό.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική του εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «ερχόμαστε με ένα δεύτερο πρόγραμμα SURE. Λέμε ότι θα πάρεις όλο το προσωπικό, που θα δουλέψει για ώρες ή ημέρες, και εμείς θα καλύψουμε το υπόλοιπο του μισθού».

Πολιτική κόντρα όμως έχει ξεσπάσει με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, που προβλέπει ύφεση 9,7% για το 2020 στην Ελλάδα, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις. Αντί “Μένουμε Όρθιοι”, “Μένουμε με την Ελίτ”...».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τον κατηγόρησε πως παραμένει ίδιος:

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με τη σημερινή του ανάρτηση ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι έχει άλλες προτεραιότητες… Σαν να μην έφτανε αυτό, χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ύφεση που οφείλεται σε ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός, την πανδημία του κορωνοϊού. Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας μένει ίδιος».

Ταυτόχρονα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριζαν σε αντίθεση με την αναφορά του κ. Τσίπρα, πως η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται.

«Δεν λαμβάνει, για παράδειγμα, υπόψιν τη ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα, ύψους 7 δισ. ευρώ».

Κομισιόν: Βαθιά ύφεση 9,7% στην Ελλάδα

Η έκθεση πάντως εκτιμά πως η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που θα χτυπηθεί περισσότερο οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην έκθεσή της εκτιμά πως ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί 9,7% και θα χαθούν σχεδόν 160.000 θέσεις εργασίας.

Απώλειες μεγαλύτερες και από αυτές που θα καταγράψουν Ιταλία και Ισπανία.

Γιατί όμως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τόσο σοβαρό πλήγμα; Η απάντηση βρίσκεται στην εξάρτηση που έχει η ελληνική οικονομία από τον τουρισμό.

Σημειώνουν ακόμη, την βαρύτητα των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πάντως πως η ύφεση θα κινηθεί φέτος χαμηλότερα και συγκεκριμένα μεταξύ 4,7% και 7,9%.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη χρονιά -το 2021- εκτιμάται πως θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης με την Κομισιόν να υπολογίζει πως θα καταγραφεί αναπτυξιακό άλμα άνω του 5%.

Μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση παραμένει πάντως ο τουρισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 15 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να επιδοτηθούν παραστάσεις, έως τις 15 Μαΐου θα εκταμιευθεί το επίδομα για όσους έχουν πληγεί και βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, ενώ δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών.

Στον «αέρα» παραμένει προς το παρόν το ζήτημα των φεστιβάλ και άλλων μαζικών εκδηλώσεων.

Διχάζει η Marfin

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και για τη συμβολική πρωτοβουλία που έλαβε ο πρωθυπουργός, με στόχο να δείξει την ενότητα του πολιτικού συστήματος. Σε μία συμβολική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης το Σάββατο στο κτήριο της Marfin όπου θα εντοιχιστεί πλακέτα στη μνήμη των τριών νεκρών.

Παράλληλα, έχει ανοίξει ξανά ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης για να βρεθούν οι δράστες, που δέκα χρόνια τώρα παραμένουν άφαντοι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Οι ένοχοι που δεν τολμούν να εμφανιστούν θα αποκαλυφθούν».

Ο κ. Τσίπρας θα παραστεί νωρίτερα και όχι με τον κ. Μητσοτάκη για να τιμήσει τους νεκρούς στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους, ενώ η πρώτη που ανταποκρίθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής ήταν η Φώφη Γεννηματά:

«Θα είμαι το Σάββατο στη Marfin. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία».

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης δεν θα παραστεί στην εκδήλωση ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά ο αντιπρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κρίμα! Κρίμα! Κρίμα! Τέσσερις νεκροί ζητούν δικαίωση. Κρίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Τέλος, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει:

«Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της Marfin δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ