ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέτωπα κατά του κορωνοϊού: «Μάχες» σε πλατείες αλλά και για την οικονομία

Τα μέτωπα κατά του κορωνοϊού: «Μάχες» σε πλατείες αλλά και για την οικονομία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο «τραπέζι» βρίσκονται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η απαλλαγή φόρου για τους μήνες που έλαβαν χαμηλότερα ενοίκια.

«Πονοκέφαλος», ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου με τα υπαίθρια πάρτι, χωρίς από την άλλη να θέλει τη λήψη μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα.

Σε αυτό το φόντο, δεν έλειψε η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφήνει υπόνοιες για περιορισμό από την κυβέρνηση της ελευθερίας των πολιτών.

Παρόλα αυτά, η οικονομία αλλά και η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την κυβέρνηση.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξετάζει μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια, όπως έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μην φορολογηθούν καθόλου οι ιδιοκτήτες για τους μήνες που έλαβαν μειωμένα ενοίκια και να αυξηθεί από 5 σε 10% η έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα από μισθώματα, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το μέτρο της καταβολής μειωμένου ενοικίου θα παραμείνει για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με απόφαση της Πολιτείας αλλά και για εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Μέτρα για τον τουρισμό

Την ίδια ώρα, εξετάζονται μέτρα για να τονωθεί ο τουριστικός κλάδος με την ύφεση που αναμένεται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστών, στη μετά-κορωνοϊό εποχή, η κυβέρνηση εξετάζει νέες ρυθμίσεις, χρηματοδότηση, επιδότηση εργασίας από τη μια πλευρά, διαφήμιση και διακρατικές συμφωνίες από την άλλη.

Η νέα εκστρατεία του υπουργείου Τουρισμού θα δίνει έμφαση στην ασφάλεια από την πανδημία, προωθώντας παράλληλα και ειδικό πρωτόκολλο προφύλαξης από τον κορωνοϊό για ξενοδοχεία, μαρίνες, τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλωτά μέσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες, Πέμπτη, στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας επί τάπητος υγειονομικά πρωτόκολλα και ασφαλείς διάδρομους για τη μετακίνηση πολιτών.

Παράλληλα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκθειάζουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα της πανδημίας και προτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφθούν τα πανέμορφα και ασφαλή ελληνικά νησιά.

Στήριξη στον Πολιτισμό

Σειρά μέτρων στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ παράλληλα παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα ανοίξουν οι πολιτιστικοί χώροι.

Από 13 Μαΐου, θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ όσοι άνθρωποι του πολιτισμού πήραν το εποχικό επίδομα και δεν είναι δικαιούχοι παροχών τακτικής ανεργίας.

Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα, ενώ εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά εργαζόμενοι «πολλών ταχυτήτων».

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανθρώπων του Πολιτισμού, οι οποίοι κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας και παρουσίασαν μια σειρά αιτημάτων στήριξης του κλάδου τους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολύ λίγα, πολύ αργά»

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

«Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά» δηλώνει η Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του, ο Περισσός μέσω του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα αναφέρει:

«Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι διαχρονικά δοκιμάζονται από την ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, βρίσκονται σήμερα, λόγω της πανδημίας, σε δεινή θέση. Μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, Φεστιβάλ και τόσα άλλα, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αφήνοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους στο αέρα, χωρίς καν το επίδομα των 800 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ