ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση απαντάει με αλαζονεία στους καλλιτέχνες

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση απαντάει με αλαζονεία στους καλλιτέχνες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε σήμερα νέες βολές εναντίον της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:

«Η κυβέρνηση έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία αφήνοντας τους ανθρώπους του πολιτισμού έρμαιο στο "αόρατο χέρι της αγοράς" και χιλιάδες εργαζόμενους, καλλιτέχνες και δημιουργούς δίχως καμία στήριξη. Στην εύλογη αγωνία τους, απαντά με έπαρση και αλαζονεία, ακόμα και με ύβρεις κατά των καλλιτεχνών, όπως έκανε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης.»

Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη θα μείνουν όντως στην ιστορία του πολιτισμού. Όχι όμως για την προσφορά τους. Αλλά για την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και για την απαξίωση του πολιτισμού και των ανθρώπων του».

Πολύ λίγα και πολύ αργά

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει τη λίστα μέτρων που ανακοίνωσε χτες η Λίνα Μενδώνη και ο Στέλιος Πέτσας. Στην σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι: «Η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι:

«Η κυρία Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει «να αυτορυθμιστεί η αγορά», όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ