ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες για την αλλαγή στην πτήση του πρωθυπουργού μετά το βέτο της Άγκυρας

Κόντρες για την αλλαγή στην πτήση του πρωθυπουργού μετά το βέτο της Άγκυρας
EUROKINISSI

Νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εξαιτίας του επεισοδίου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και την αλλαγή του σχεδίου πτήσης.

Η αλλαγή του σχεδίου πτήσης, το οποίο προέβλεπε ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στη Ρόδο και η ακόλουθη μη έγκρισή του από την Τουρκία, η οποία θεωρεί το ελληνικό νησί “αποστρατικοποιημένη” ζώνη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με δήλωσή του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό προσωπικά αλλά και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι “είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας”.

Όπως υπογραμμίζει “Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία”.

Ο κ. Κεφαλογιάννης θεωρεί εντυπωσιακή την αποσιώπηση και απόκρυψη της αυθαίρετης και προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς, η οποία άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ζητά επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Απαντώντας στα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, με ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει ότι “προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία” και διευκρινίζει :

“Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών”.

“Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο”.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο”.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στην εκπομπή “Ενικός” το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το σχεδιασμό της πτήσης του προς τη Τεχεράνη για να μην χρειαστεί να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για να περάσει από Ρόδο στην Ιορδανία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Και εμείς έχουμε αρνηθεί να περάσουν. Ο πρωθυπουργός είπε εγώ στο Μποντρούμ δεν πάω και έτσι είπε να πάω μέσω της Αιγύπτου γιατί τόσο θα χρειαζόταν τα καύσιμα”, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως το αεροσκάφος δεν ήταν ανάγκη να πάει στη Ρόδο αφού μπορούσε να πάει μέσω Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευσαν οι Τούρκοι στο αεροπλάνο του Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ