ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σκέρτσου σχετικά με τη δίκη Τοπαλούδη

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σκέρτσου σχετικά με τη δίκη Τοπαλούδη

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πυροδότησε την Πέμπτη η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναφορικά με τη στάση της εισαγγελέως στη δίκη των κατηγορούμενων για το φόνο της Ελένης Τοπαλούδη.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και την αξίωση περί αποπομπής του κ. Σκέρτσου από την κυβέρνηση, λέγοντας πως «πάει πολύ να κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη».

«Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Δικαιοσύνης; Ότι ο κ. Τσίπρας δήλωνε τον Σεπτέμβριο 2016 ότι “δεν γίνονται αυτά τα πράγματα” και ότι δεν “δίνει καμία πιθανότητα” να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Τη δημιουργία επί των ημερών του, ενός παραδικαστικού κυκλώματος το οποίο εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία η οποία διερευνάται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων; Την ανάρτηση του κ. Τσίπρα περί ελέγχου των “αρμών της εξουσίας”;», διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος ειδικά στην τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει. Σχετικά με την ανάρτηση του κ. Α. Σκέρτσου, όπως ο ίδιος εξ αρχής διευκρίνισε, εξέφρασε προσωπικές απόψεις για ένα θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, τονίζοντας τις αρχές του Κράτους Δικαίου και χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».

Αποπομπή Σκέρτσου είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποπομπή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, ζητά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Αφορμή είναι η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου με τη οποία σχολιάζει τη αγόρευση και πρόταση της εισαγγελέως στην δίκη Τοπαλούδη.

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς "η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα", όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Τι είχε γράψει στο Facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Σημειώνεται πως ο κ. Σκέρτσος, στην σελίδα του στο Facebook διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο έκανε την αγόρευσή της η εισαγγελέας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή» και ότι «τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα».

Ειδικότερα, έγραψε:

«Τα δικαστήρια δεν είναι "λαϊκή απογευματινή". Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα". Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η Δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ