ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Με τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης να έχουν πλέον ανοίξει, αφού σήμερα, Δευτέρα, επέστρεψαν στα θρανία και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και των Γυμνασίων, το ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων προβληματίζει ακόμα την κυβέρνηση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, για να υπάρχει απολύτως σαφής εικόνα.

«Ακούω σήμερα, μα πως είναι δυνατόν να βγάζουμε αποφάσεις την Παρασκευή για τη Δευτέρα, ή πως είναι δυνατόν να αφήνουμε για τελευταία στιγμή το ζήτημα του αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και εξήγησε:

«Η στάθμιση που γίνεται, είναι μία στάθμιση η οποία οφείλει να είναι επίκαιρη. Ακόμη σήμερα, για το θέμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία απολύτως σαφή εικόνα».

«Τα δεδομένα αυτά θα τα έχουμε προς την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όταν δηλαδή θα έχει παρέλθει ένας σημαντικός χρόνος 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξε ουσιαστικά η αγορά, την 11η Μάϊου και επί τη βάση αυτών των δεδομένων η επιστημονική υγειονομική επιτροπή θα εισηγηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως:

«Είναι μεγάλο σφάλμα να κάνουμε πολιτική εικασία και όχι μία επιστημονικά καθαρή τοποθέτηση».Ζαχαράκη: Μετά τις 20 Μαϊου η απόφαση

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού».

«Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεχτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ενώ σχολιάζοντας την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και των Γυμνασίων σήμερα, η υφυπουργός χαρακτήρισε ιερό αυτό που συμβαίνει και για το κοινωνικό, αλλά και για το ουσιαστικό κομμάτι.

«Δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω την αξία του και το αποτύπωμά του. Έχει και ψυχολογική αξία η επιστροφή για τα παιδιά που έχουν μείνει για καιρό στο σπίτι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν αμφισβητώ την αξία της εκ νέου επαφής των παιδιών με το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτικούς».

Για τη νέα σχολική χρονιά και σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι: «υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ας περιμένουμε τους ειδικούς και εμείς θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη να κρατήσουν τα παιδιά τα βιβλία τους για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση από το ένα έτος στο άλλο, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, ενώ για τις κάμερες απάντησε ότι αφορούν κλειστές ψηφιακές τάξεις ή μόνο την παράδοση του μαθήματος. «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διαφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα» σημείωσε η κα Ζαχαράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ