ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη το «Ζάππειο» του Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Την Πέμπτη το «Ζάππειο» του Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Πέμπτη στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Μολονότι, η πρόταση που θα παρουσιαστεί, συνιστά ως ένα βαθμό επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», εντούτοις, φορτίζεται με μεγαλύτερη σημασία λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Από τη στιγμή που είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με ερώτημα την πολιτική για την έξοδο από την κρίση, το «Μένουμε Όρθιοι 2» αποκτά χαρακτήρα οιονεί προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε συμπτωματικό ότι η παρουσίασή του συμπίπτει με μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο.

Οι άξονες

Στους άξονες του «Μένουμε όρθιοι 2» αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής στον Άγγελο Τσέκερη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόγραμμα θα κινείται πάνω κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν στη κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Με επιπρόσθετο ίσως στοιχείο ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται.

Γιατί η μέχρι στιγμής αδράνεια της κυβέρνησης που δεν στήριξε ούτε την εργασία ούτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τη περίοδο της καραντίνας, έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Πηγή της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι το νέο «Ζάππειο» του κ. Τσίπρα θα δώσει έμφαση στην άμεση στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων, την εκμετάλλευση πόρων εθνικών και κοινοτικών όπως το πρόγραμμα SURE, για συμπλήρωση μισθού και εισφορών ώστε οι επιχειρήσεις να ελαφρύνονται αλλά οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ούτε ευρώ, με απαραίτητο όρο να μη γίνονται απολύσεις ή δυσμενής μεταβολή συμβάσεων εργασίας. Θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους εποχικά εργαζόμενους, τους ανέργους, καθώς και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Όπως είπε στο CNN Greece, η Όλγα Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ην οριζόντια και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό – τουρισμό. Επίσης, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με την εγγύηση του δημοσίου, άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

Οι εκλογές

Ταυτόχρονα, με την επεξεργασία του «Μένουμε Όρθιοι 2» ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει την ετοιμότητά του για πρόωρες εκλογές: Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Αυγή ότι:

«Εμείς πάντως, αν το τολμήσει, θα είμαστε έτοιμοι. Όχι μόνο γιατί δε θα αιφνιδιαστούμε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε ήδη την εναλλακτική στρατηγική, την εναλλακτική πρόταση για την έξοδο και από αυτή τη κρίση με την κοινωνία όρθια».

Από τη μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον Βασίλη Πάικο στον 9,84 ότι:

«Εάν τα πράγματα εκτροχιαστούν και όχι μόνο από την ίδια τη δυσκολία των προβλημάτων -η οποία ομολογείται από παντού- αλλά και από τη διαχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση, τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει, τότε οι εκλογές μπορεί να είναι κάτι λυτρωτικό ή φυσιολογικό».

Το εσωκομματικό πεδίο

Τέλος, επιχειρείται το χαμήλωμα των τόνων της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, κάτι που παραπέμπει επίσης σε εκλογική προετοιμασία. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι:

«Σε ένα κόμμα με την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι απαράδεκτο, και θα έλεγα αυτοκαταστροφικό, η διαφορετικότητα να οδηγεί σε εχθρότητα. Η πολυχρωμία είναι η δύναμή μας. Αυτή μας δίνει ζωή και μας ενώνει και όχι κάποια επίπλαστη ομοφωνία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκφραζόμαστε δημόσια χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις συλλογικές αποφάσεις και υποχρεώσεις. Ούτε ότι ανακαλύπτουμε εχθρούς, νέα και παλιά μέλη, δεξιούς και αριστερούς, εξτρεμιστές και μετριοπαθείς, μέσα στο κόμμα μας».

Στον ίδιο τόνο και ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξή του στο CNN Greece:

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όχι ένα κόμμα κλειστό και περιχαρακωμένο, αλλά ένα κόμμα ευρύχωρο και ανοιχτό στην κοινωνία και στους πολίτες με ένα συνεκτικό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και μια περιεκτική- γιατί όχι;- «εγκάρδια συνεννόηση», στην κορυφή και στη βάση του κόμματος και της προοδευτικής συμμαχίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ