ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - ΕΕ: Κοινή Διακήρυξη 11 χωρών για το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού

Κορωνοϊός - ΕΕ: Κοινή Διακήρυξη 11 χωρών για το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού
Twitter/ @NikosDendias

Τα «σταδιακά βήματα» για το άνοιγμα του τουρισμού με στενότερο συντονισμό υιοθέτησαν με Κοινή Διακήρυξη οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης, εκτιμώντας ότι «αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις».

Προτρέπουν επίσης τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς για ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρίσης», αναφέρουν.

«Εργαζόμαστε για την ελευθερία της μετακίνησης με ασφάλεια λόγω Covid-19, εντός της ΕΕ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Την ελπίδα ότι η χώρα του θα είναι στις 15 Ιουνίου σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξέφρασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας ωστόσο να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για γρήγορη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς («business as usual»).

«Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 13η Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της σχετικά με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα έτη, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης και της άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, τη σταδιακή επανεκκίνηση των τουριστικών υπηρεσιών και της συνδεσιμότητας και για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στις δομές φιλοξενίας. Οι εν λόγω κατευθυντήρες γραμμές συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων», σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ