ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Άρση μέτρων: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων
ΙΝΤΙΜΕ

Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, ενώ οι μαθητές των τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου έχουν ήδη επιστρέψει στα θρανία. 

Φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας κατευθύνεται σε δύο λύσεις. Ή στο άνοιγμα των δημοτικών της Ιουνίου ή την 1η Σεπτεμβρίου, που θα γίνει και η έναρξη του σχολικού έτους, όπως έχει πει σε δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως.

Οι ειδικοί φαίνεται πως είναι διχασμένοι με το ζήτημα αυτό.

«Δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα γίνει με τα παιδιά του δημοτικού και γενικά η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, δεν πρόκειται για εξίσωση που έχει μια λύση και η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις, δεν είναι μόνο η Επιτροπή», δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «δεν μας βοηθούν αυτή τη στιγμή τα στοιχεία για να αποφασίσουμε. Καταρχήν πρέπει να δούμε πώς κινείται η επιδημία και αν η επιδημία κινείται σε χαμηλά επίπεδα, να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα παιδιά βρίσκονται όντως στα σπίτια τους και όχι έξω. Γιατί μπορεί να κυκλοφορούν μεταξύ τους οπότε τι να πάνε σχολείο τι να πάνε παιδική χαρά. Όλα αυτά πρέπει να μπουν στη ζυγαριά», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει 100% απάντηση πάνω στην ασφάλεια των παιδιών αυτή τη στιγμή».

Πέτσας: Το ζήτημα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες

Σε τους δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας.

«Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της Γ’ λυκείου και των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του λυκείου. Η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω τι θα γίνει. Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να το δούμε».

Γεραπετρίτης: Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, για να υπάρχει απολύτως σαφής εικόνα.

«Ακούω σήμερα, μα πως είναι δυνατόν να βγάζουμε αποφάσεις την Παρασκευή για τη Δευτέρα, ή πως είναι δυνατόν να αφήνουμε για τελευταία στιγμή το ζήτημα του αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και εξήγησε:

«Η στάθμιση που γίνεται, είναι μία στάθμιση η οποία οφείλει να είναι επίκαιρη. Ακόμη σήμερα, για το θέμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία απολύτως σαφή εικόνα».

«Τα δεδομένα αυτά θα τα έχουμε προς την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όταν δηλαδή θα έχει παρέλθει ένας σημαντικός χρόνος 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξε ουσιαστικά η αγορά, την 11η Μάϊου και επί τη βάση αυτών των δεδομένων η επιστημονική υγειονομική επιτροπή θα εισηγηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως:

«Είναι μεγάλο σφάλμα να κάνουμε πολιτική εικασία και όχι μία επιστημονικά καθαρή τοποθέτηση».Ζαχαράκη: Μετά τις 20 Μαϊου η απόφαση

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού».

«Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεχτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του Ant1.

Για τη νέα σχολική χρονιά και σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι: «υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ας περιμένουμε τους ειδικούς και εμείς θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη να κρατήσουν τα παιδιά τα βιβλία τους για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση από το ένα έτος στο άλλο, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ