ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας «κλείνει τραπέζι» στην εστίαση

Ο Τσίπρας «κλείνει τραπέζι» στην εστίαση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στο Ζάππειο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2».

Το πρόγραμμα, όπως φαίνεται και από το όνομά του αποτελεί συνέχεια του «Μένουμε Όρθιοι 1» που ανακοινώθηκε στην αρχή του lockdown.

O Αλέξης Χαρίτσης που είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κοντινός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑΜένουμε Όρθιοι” προσφέρει ένα ριζοσπαστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης. Στον πυρήνα του βρίσκεται η προστασία της εργασίας και η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των μισθών είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, είναι το αντίβαρο στην “ανοσία της αγέλης” που οδηγεί στην επικράτηση των λίγων και ισχυρών».

Τα βασικά στοιχεία

Πέρα όμως από τα διακηρύξεις, ας δούμε τα βασικά στοιχεία του προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για ένα πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα από αυτό της κυβέρνησης, με τις πραγματικές δημοσιονομικές αντοχές και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Το «Μένουμε Όρθιοι 2» επομένως βρίσκεται μακριά από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε ως προϋπόθεση τη ρήξη με τις μνηνονιακές δεσμεύσεις.
  2. Εκφράζει μια πραγματική στρατηγική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου είναι να η οικονομική ενίσχυση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και να καταβληθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση κρατάει «κάβα» για αργότερα. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η επιλογή της κυβέρνησης βαθαίνει την ύφεση και οδηγεί σε νέο Μνημόνιο.
  3. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της εργασίας χωρίς όμως να έρθει σε αντιπαράθεση με τις επιχειρήσεις. Η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Οι τέσσερις μεγάλες παροχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει 4 μεγάλες παροχές. Συγκεκριμένα:

  1. Κάλυψη στο 100% του μισθού των εργαζομένων που υπάγονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Η κυβέρνηση λέει ότι η κάλυψη τώρα θα φτάνει στο 84%.
  2. Μείωση τη προκαταβολής φόρου κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα και κατά 80% στα νομικά.
  3. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης στις επιχειρήσεις συνολικού κόστους 3 δισ..
  4. Μείωση συνολικά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Η εστίαση

Πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στον ΦΠΑ στην εστίαση. Στον συγκεκριμένο κλάδο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κάνει σφήνα σε ένα κατεξοχήν προνομιακό ακροατήριο για τη Νέα Δημοκρατία. Οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν προεξοφλήσει τη μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση, μείωση που τελικά περιορίστηκε στον καφέ και τα αναψυκτικά. Ταυτόχρονα, αισθάνονται ότι πήραν πολύ λιγότερα από ό,τι ο κλάδος του τουρισμού, ενώ επλήγησαν εξίσου. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στον Alpha o Λευτέρης Λαζάρου:

«Άκουσα, μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση. Ποιον ΦΠΑ; Στην πορτοκαλάδα και στον καφέ; Σε ένα εστιατόριο δεν πας να πιείς καφέ.».

O κ. Τσίπρας επιχειρεί να εκφράσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια του κλάδου, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση με τα μεσαία στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη δια ζώσης επαφή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το lockdown, ήταν με τους επαγγελματίες της εστίασης.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει τραπέζι» λοιπόν στην εστίαση. Να δούμε αν θα κάτσουν μαζί του οι επαγγελματίες του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ